Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Καλός ο κήπος μας!

Σε λίγο χειμωνιάζει, τι έχετε κάνει για το κήπο; Από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι χαρήκαμε τα χρώματα του κήπου , την ζωντάνια των φυτών. Μετά τις διακοπές μας, λόγω του μειωμένου ελεύθερου χρόνου, ο κήπος παραμελήθηκε, έτσι τώρα τον φθινόπωρο ο κήπος μας χρειάζεται ένα ρετούς. Εφοδιαζόμαστε λοιπόν με καλά γάντια, σακούλες, ψαλίδι και τσουγκράνα, και ξεκινάμε!
Αυτήν την εποχή τα φυτά μας ρίχνουν φυσιολογικά τα φυλλαράκια τους, μην ανησυχείτε. Όλα τα φύλλα που θα μαζεύουμε από τον κήπο μας, καλά είναι να τα κομποστοποιήσουμε, αποκτώντας μ' αυτήν την διαδικασία ένα καλό λίπασμα για την επόμενη περίοδο, ή απλά να τα απομακρύνουμε σε ειδικές σακούλες. Ένας απλός τρόπος κομποστοποίησης, είναι σε μια γωνιά του κήπου τοποθετούμε τα φυτικά υπολείμματα σε μια τρύπα ή απλό σε σωρό, ο οποίος σωρός διαβρέχεται και αναποδογυρίζεται με ένα φτυάρι τακτικά.
Σίγουρα την άνοιξη ζηλέψαμε τα χρώματα στον κήπο του γείτονά μας. Για να έχετε και εσείς χρώματα την άνοιξη στον δικό σας, τώρα πρέπει να ξεκινήσετε. Με φύτευση των βολβοειδών που ανθίζουν την άνοιξη, όπως τον κρόκο, υάκινθος, ανεμώνες, ίρις...
Αλλά γιατί να περιμένετε την άνοιξη για λίγο χρώμα στον κήπο; και τον φθινόπωρο μπούμε να χαρούμε χρώματα, από το χρυσάνθεμο, πανσέδες, από το κυκλάμινο.... Όμως σοβαρό είναι να κάνουμε ένα σχέδιο του κήπου μας, έτσι μετά τον χειμώνα να ξέρουμε ακριβώς που φυτέψαμε τι, για να μην περνάμε τα λουλούδια μας για άγριο χόρτο.
Με το ψαλίδι, απομακρύνουμε τα ξερά από τα πολυετή μας λουλούδια, από τις ορτανσίες και τις ντάλιες. Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα, τα παλιά μαραμένα λουλούδια και κυρίως περιορίζουμε την κόμη των φυτών λόγω της μεγάλης τους ανάπτυξης το καλοκαίρι κι έτσι διατηρούμε το σχήμα και την ευρωστία τους. Φροντίζουμε για την λίπανση των τριανταφυλλιών μας όπως και για τα υπόλοιπα φυτά με ένα πλήρες λίπασμα τύπου Complesal. Αλλά να μην ξεχνάμε να βάλουμε και οργανικό λίπασμα τύπου κοπριάς ή φυλλοχώματος κυρίως στις περιοχές με σκληρό νερό δηλαδή με αυξημένη συγκέντρωση αλάτων. Υπάρχουν ειδικοί φορείς που μπορούν να εκτιμήσουν την ποιότητα του νερού σας, και μάλιστα τέτοιο έλεγχο κάνει και το e-bloko.gr για τον οποίο έλεγχο θα ασχοληθούμε σ' επόμενο άρθρο. Το πότισμα να γίνεται όσο το δυνατόν με προσοχή για να μην διαβρέχονται τα φύλλα, έτσι περιορίζουμε τις μυκητολογικές ασθένειες.

Συμβουλή της ημέρας
Για τις μυκητολογικές ασθένειες, ένας πρακτικός τρόπος καταπολέμησης που μπορείτε να κάνετε στο κήπο σας:
  • διαλύουμε 5 γραμμάρια( ή ένα κουταλάκι) μαγειρικής σόδας σε ένα λίτρο νερό(ή 4 φλυτζάνια )
  • προσθέτουμε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων,
  • έπειτα ψεκάζουμε με ένα ψεκαστήρα διαβρέχοντας καλά τα φυτά
  • επαναλαμβάνουμε κάθε 7 με 14 ημέρες, ή μετά από μια βροχή
  • προσοχή ο επιμένων νικά .
Kaleng Mwangal
Γεωπόνος

Δημοσίευση σχολίου