jeudi 21 mai 2015

Η μούργα στο ελαιόλαδο



Πολλοί από εσάς έχετε ρωτήσει τι είναι η «μούργα» στο ελαιόλαδο. Γι’ αυτό σήμερα σας αναρτώ ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον σχετικό κείμενο για τη μούργα.
Τι είναι η μούργα στο ελαιόλαδο;
Μετά τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο, στο ελαιόλαδο υπάρχει ακόμα ένα μικρό ποσοστό (περίπου 5%) συστατικών που προέρχονται από τον καρπό της ελιάς. Αυτά είναι κυρίως ζάχαρα και πρωτεΐνες και είναι πιο βαρiά από το ελαιόλαδο. Η κοινή ονομασία είναι μούργα, αλλά ονομάζεται και «αλουπός», «ποκαθούλιασμα», «ίζημα», ή «λάσπη».
Η μούργα έχει μεγαλύτερο βάρος από το ελαιόλαδο, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αρχίζει να μαζεύεται στον πάτο του δοχείου που είναι φυλαγμένο το ελαιόλαδο.


Η μούργα βλάπτει το ελαιόλαδο μας, αλλά όχι τον καταναλωτή
Η μούργα δεν μας βλάπτει όταν είναι ανακατεμένη στο ελαιόλαδο που μόλις παράχθηκε, αλλά σίγουρα δεν είναι νόστιμη για να φαγωθεί από μόνη της! Βλάπτει όμως το ελαιόλαδο μας γιατί τα ζάχαρα που περιέχει μπορούν να ζυμωθούν και να απελευθερώσουν άσχημες μυρωδιές. Γι’ αυτό είναι πάντα καλό να αφαιρείται η μούργα από το ελαιόλαδο όσο πιο νωρίς γίνεται.

Η μούργα σε χύμα λάδια κατά κανόνα
Τα λάδια που κυκλοφορούν από σπίτι σε σπίτι, έχουν μέσα και τη μούργα τους, εκτός και εάν ο παραγωγός που πωλεί το ελαιόλαδο έχει προβεί σε κάποιες διαδικασίες αφαίρεσής της. Δεν είναι τραγικό το να υπάρχει η μούργα,αλλά πρέπει να αφαιρείται μεταγγίζοντας το ελαιόλαδο τουλάχιστο τρεις φορές σε άλλα δοχεία. Οι σωστοί συσκευαστές ελαιολάδου, αφαιρούν τη μούργα από το ελαιόλαδο πολύ πριν την εμφιαλώσουν, έτσι ώστε αυτή να μην απειλεί την ποιότητα του ελαιολάδου, και επίσης να μην επιβαρύνει οικονομικά τον καταναλωτή. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και συσκευαστές που εσκεμμένα αφήνουν τη μούργα στο ελαιόλαδο ή προσθέτουν μούργα σε παλιά λάδια για να δώσουν την εντύπωση ότι αυτά είναι φρέσκα ή γνήσια.
Πότε δικαιολογείται η μούργα στο ελαιόλαδο
  • Όταν το λάδι είναι αγορασμένο αμέσως μετά την παραγωγή του από το ελαιοτριβείο.
  • Σε έναν αποθηκευμένο για παράδειγμα τενεκέ λάδι θεωρείται φυσιολογικό να υπάρχει ελάχιστη μούργα στον πάτο του γιατί η ψίχα της ελιάς θα αφήσει ελάχιστο κατακάθι, αλλά δεν δικαιολογείται να υπάρχει μούργα σε μπουκάλια με μικρή ποσότητα λαδιού, αν δεν είναι εντελώς φρέσκο το λάδι αγορασμένο εν γνώση σας.
  • Όταν είναι χειμώνας και λόγω ψύχους το λάδι κατακάθεται ή και παγώνει μέσα στο δοχείο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν αποτελεί κίνδυνο αλλοίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα ή αν έχει παγώσει, με την αλλαγή των θερμοκρασιών θα επανέλθει.

Καλένγκ Μουανγκάλ
Γεωπόνος - ΓΠΑ

Aucun commentaire: