mercredi 20 novembre 2013

Tα πραγματικά οφέλη των βιολογικών προϊόντων

Tα πραγματικά οφέλη των βιολογικών προϊόντων


Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ δημοσίευσαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 μια συγκριτική μελέτη μεταξύ βιολογικών προϊόντων και εκείνων που προέρχονται από τη συμβατική γεωργία , η οποία μελέτη είχε δώσει αφορμή για μια ζωηρή συζήτηση στο αμερικανικό τύπο περί βιολογικών προϊόντων.

Η μελέτη

Οι ερευνητές επέλεξαν 237 μελέτες ( από αρκετές χιλιάδες ) για τα βιολογικά προϊόντα ( φρούτα , λαχανικά, δημητριακά , κρέατα , τα γαλακτοκομικά προϊόντα , τα πουλερικά και τα αυγά ) . από αυτές οι 17 ήταν μελέτες επιπτώσεων στους πληθυσμούς που κατανάλωναν μια βιολογική τροφή ή μια συμβατική. Οι 223 μελέτες ήταν μελέτες σύγκρισης των επίπεδων των θρεπτικών συστατικών ή των βακτηρίων, των μυκήτων ή των παράσιτων μόλυνσης στα βιολογικά προϊόντα και στα συμβατικά . Δεν μελετήθηκαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών και η διάρκεια των μελετών σε εθελοντές κυμαινόταν από δύο ημέρες έως δύο έτη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έκδοση της 4ης Σεπτεμβρίου του 2012 , στο Annals of Internal Medicine.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων , οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές όσον αφορά τις διατροφικές επιπτώσεις μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων ήταν ελάχιστα σημαντικές . Δεν παρατηρήθηκαν συστηματικές διαφορές στην περιεκτικότητα σε βιταμίνες των βιολογικών προϊόντων. Παρατηρήθηκε μια μεμονωμένη θρεπτική ουσία, ο φώσφορος, που ήταν σημαντικά υψηλότερος στα βιολογικά προϊόντα ( ένα στοιχείο που έτσι κ’ αλλιώς όλοι το έχουμε σε αφωνία ) . Επίσης δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην πρωτεΐνη ή στα λιπαρά, μεταξύ του βιολογικού και συμβατικού γάλακτος. Αν και ένας μικρός αριθμός μελετών δείχνουν ότι το βιολογικό γάλα μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα των λιπαρών οξέων ωμέγα- 3 . Στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, παρατηρήθηκε μειωμένος κατά 30% ο κίνδυνος μόλυνσης τους με φυτοφάρμακα σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα, αλλά αυτό έδειξε επίσης ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν ήταν απαραιτήτως χωρίς φυτοφάρμακα . Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται συνήθως στα συμβατικά τρόφιμα είναι εντός των ορίων ασφαλείας . Δύο μελέτες σε παιδιά που έτρωγαν βιολογικά τρόφιμα έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά των υπολειμμάτων στα ούρα, αλλά οι κλινικές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων για την υγεία των παιδιών δεν είναι σαφείς .

Η διαμάχη

Η δημοσίευση αυτή είχε εξοργίσει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές των βιολογικών προϊόντων, και ορισμένοι από αυτούς κατηγόρησαν φανερά τους συντάκτες της μελέτης για κομπίνα με τις μεγάλες εταιρείες της συμβατικής γεωργίας και των κατασκευαστών των φυτοφαρμάκων.

Τι να σκεφτώ διατροφικά;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συντάκτες της μελέτης είχαν δεσμούς με συγκεκριμένο λόμπι και όπως δήλωσαν οι ίδιοι, δεν είχαν καμία χρηματοδότηση . Η εργασία αυτή δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκρίνουμε τις δύο μεθόδους καλλιέργειας και εκτροφής , τουλάχιστον στο επίπεδο της θρεπτικής αξίας των προϊόντων . Μια μελέτη το 2010 από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον έδειξε ότι η βιολογική φράουλα είχε περισσότερη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά από τη συμβατική φράουλα . Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2012 από επιστήμονες του Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι βιολογικές ντομάτες είχαν επίσης περισσότερες πολυφαινόλες από τις συμβατικά καλλιεργούμενες ντομάτες. Διατροφικά , φαίνεται ότι τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά έχουν λίγο περισσότερη βιταμίνη C και πολυφαινόλες από τα συμβατικά προϊόντα , ενώ για τα υπόλοιπα στοιχεία ( πλην του φώσφορου ) η διαφορά είναι ελάχιστη. Ωστόσο , άλλες μεταβλητές, όπως ο τύπος του εδάφους , οι κλιματικές συνθήκες , η ωριμότητα , μπορούν να επηρεάζουν σημαντικά την θρεπτική αξία των προϊόντων από ότι ο τρόπος παραγωγής τους. Ένα μήλο καλλιεργούμενο με τη χρήση των φυτοφαρμάκων, σε βέλτιστη ωριμότητα του θα μπορούσε να περιέχει περισσότερες βιταμίνες από ένα λιγότερο ώριμο που καλλιεργήθηκε με βιολογικές μεθόδους. Για το βιολογικό γάλα , η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να περιέχει περισσότερα ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα ( καλό για την καρδιά ) , και λιγότερα ωμέγα- 6 ( προ-φλεγμονώδη ) από το συμβατικό γάλα . Organic Valley ,ένας αμερικανικός συνεταιρισμός βιοκαλλιεργητών , λέει ότι το γάλα τους περιέχει 79% περισσότερα ωμέγα - 3 από τα συμβατικό γάλα , καθώς και σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα - 6.

από την άποψη της μόλυνσης

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά. Αυτή η μελέτη το επιβεβαίωσε αφού το 38 % των συμβατικών προϊόντων που μελετήθηκαν περιείχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα καταλοίπων φυτοφαρμάκων , έναντι μόλις 7 % των βιολογικών προϊόντων .
Όμως η πλειοψηφία των συμβατικών προϊόντων είχαν χαμηλότερα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από προβλεπόμενα όρια . Το ερώτημα είναι , ως καταναλωτής σας αρκούν τα προβλεπόμενα αυτά όρια; Σ’ αυτό απαντάει ο Charles Benbrook , ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Πιστεύει ότι τα οφέλη των βιολογικών τροφίμων από την άποψη της έκθεσης σε φυτοφάρμακα είναι πραγματικά για τις έγκυες γυναίκες , για μικρά παιδιά και για τους ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις . Βασίζεται σε μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα των φυτοφαρμάκων, γέννησαν παιδιά που είχαν αργότερα χαμηλότερο σκορ σε τεστ νοημοσύνης(IQ).

συμπέρασμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιλέγουν βιολογικά το κάνουν επειδή θέλουν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα , τα αντιβιοτικά και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία , και υποστηρίζουν μια παραγωγική διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο , αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε την επιλογή τους.


Καλένγκ Μουανγκάλ
Γεωπόνος - ΓΠΑ

Aucun commentaire: