vendredi 10 février 2012

Η καλλιέργεια θυμαριού




Το θυμάρι είναι ένα φυτό που καλλιεργείται πολύ εύκολα, και που ευδοκιμεί πολύ καλά στο κλίμα της χώρας μας, όπως φαίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις του.
Το θυμάρι(το καλλιεργήσιμο) είναι ένα πολυετές(μέχρι 6 – 7 έτη) θάμνο, με ύψος περίπου 20 – 50 cm, και με μικρά(12 cm), στενά φύλλα.
Αναπτύσσεται καλά σε θερμές και σε ψυχρές περιοχές, σε παραθαλάσσιες μέχρι και στα βουνά(υψόμετρο: 2500 μέτρα). Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις , αλλά σε ασβεστούχα εδάφη δίνει καλή απόδοση. Δίνει ικανοποιητική απόδοση ως ξερική καλλιέργεια, σε συνθήκη παρατεταμένη ξηρασία ποτίζεται(το πότισμα αυξάνει την παραγωγή).
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρο, με παραφυάδες ή και με μοσχεύματα βλαστών. Η σπορά γίνεται σε σπορείο τον Αύγουστο και μεταφύτευση τον Οκτώβριο – Νοέμβριο(όταν τα φυτά έχουν ύψος 10 – 20 cm) ή στην ύπαιθρο την άνοιξη. Οι παραφυάδες παίρνονται την άνοιξη από τα παλιά, καλά επιλεγμένα φυτά, και μεταφυτεύονται σε αποστάσεις ανάλογες με τον εξοπλισμό σας(ενδεικτικά: 40 – 45 cm πάνω στην γραμμή και μεταξύ των γραμμών).
-->

Η καλλιέργεια θυμαριού δεν έχει πολλές καλλιεργητικές φροντίδες, γενικά αυτές οι φροντίδες μπορεί να είναι: η καταπολέμηση ζιζανίων, μια μόνο λίπανση την άνοιξη με σύνθετο λίπασμα εμπλουτισμένο με μαγνήσιο, και ψεκασμοί, βέβαια εάν μόνο αντιμετωπίζετε προσβολές της εκμετάλλευσής σας από έντομα και ασθένειες.
Η συγκομιδή γίνεται τον δεύτερο χρόνο, με αποδόσεις που κυμαίνονται από 400 – 800 kg το στρέμμα χλωρού θυμαριού ή 100 – 200 kg ξηρού θυμαριού. Το θυμάρι στην αγορά πωλείται ως βότανα, επίσης παρασκευάσετε ένα ομώνυμο αιθέριο έλαιο(η περιεκτικότητα του ελαίου στο φυτό θυμαριού είναι περίπου 3%). Γενικά το θυμάρι, όπως και τα μυρωδικά βότανα, έχουν μεγάλη ζήτηση, και νομίζω μπορούν να παρέχουν ένα καλό εισόδημα.
Η καλλιέργεια των μυρωδικών(όπως και το θυμάρι) χρηματοδοτείται μέσο ΕΣΠΑ σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 70% (για εγκατάσταση των φυτειών, για μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις).

2 commentaires:

Anonyme a dit...

Υπαρχει χρηματοδοτηση για καλλιεργεια αρωματικων για το 2012; Που μπορω να αποτανθω;

kaleng a dit...

-Στο τετραψήφιο 1540 του υπουργείου γεωργίας
Ή ακόμα στις διευθύνσεις ανάπτυξης του υπουργείου γεωργίας στην περιοχή σας.

- Δρ Πασχαλίνα Χατζοπούλου. Αναπληρώτρια ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ. ΚΓΕΒΕ - Τμήμα Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών. 2310 471110. xatzlin@yahoo.gr

- ΑΝΚΙ Αναπτυξιακή Κιλκίς. 23410 25305

- Ελένη Μυρωνίδου. Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής myrepsosgr@hotmail.com