Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Μερικά "σπιτικά" εντομοκτόνα

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΏΝ ΕΝΤΌΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Προσοχή
  • Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την αποτελεσματικότητά των συνταγών αυτών.
  • Σας συνιστώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προετοιμασία, το χειρισμό, τη χρήση και την αποθήκευση φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών “σπιτικών φυτοφαρμάκων “. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ακόμα και αν είναι φυσικά.
  • Προστατέψτε τον εαυτό σας φορώντας γάντια, προστατευτικά γυαλιά και μακριά ρούχα. Κατά προτίμηση να χρησιμοποιήσετε ειδικά μέσα(δοχεία, ψεκαστήρα, κτλ) κατά την προετοιμασία, την αποθήκευση και εφαρμογή των σπιτικών αυτών εντομοκτόνων. Μαρκάρετε σωστά τα δοχεία στα οποία φυλάτε τα φυτοφάρμακα στο σπίτι και να τα κρατήσετε μακριά από τα παιδιά.
  • Πριν να εφαρμόζετε αυτά τα σπιτικά φάρμακα πάνω στα φυτά, δοκιμάστε τα πρώτα σε μερικά φύλλα και περιμένετε 24 με 48 ώρες, για τον έλεγχο οποιαδήποτε μορφής συμπτωμάτων φυτοτοξικότητας (Τα οποία συμπτώματα μπορεί να είναι: Αποχρωματισμός, κηλίδες, μαρασμός, αποξήρανσης, πτώση των φύλλων, κλπ.). Εάν ναι, παρατηρείτε τέτοια συμπτώματα, να μην ψεκάζετε τότε το συγκεκριμένο διάλυμα στα φυτά σας.
  • Αποφύγετε τη εφαρμογή των φυτοφαρμάκων σε συνθήκες δυνατού ανέμου, δυνατής ηλιοφάνειας, κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καιρού ή συνθηκών ξηρασίας.
  • Τα σπιτικά αυτά φυτοφάρμακα δεν είναι επιλεκτικά (δεν έχουν δράση για συγκεκριμένα έντομα) έτσι μπορεί να σκοτώσουν τόσο τους ωφέλιμους οργανισμούς όσο και τα παράσιτα.

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΆ ΕΝΤΌΜΩΝ ΚΑΙ ΑΚΆΡΕΩΝ
Εντομοκτόνο – σαπούνι

Αραιώνετε 5 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) υγρού σαπουνιού πιάτων σε 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό.
Ψεκάστε τα προσβεβλημένα φυτά από ακάρεα (αράχνες ή τετράνυχοι), από αλευρώδεις(μικρά έντομα άσπρου χρώματος στα κάτω μέρος των φύλλων) , από αφίδες(ή μελίγκρα) και θρίπες(πολύ μικρά έντομα, που προσβάλλουν σχεδόν όλα τα μέρη ενός φυτού).
Σημείωση: το εντομοκτόνο - σαπούνι δεν έχει προληπτική δράση. Δρα με την επαφή, δηλαδή πρέπει να είναι σε επαφή με το έντομο για να είναι αποτελεσματικό.
(1)Αλευρώδης (2)Θρίπα

(3)τετράνυχος Αφίδες(4)

Νηματλωδες(6) Ωίδιο(5)
Εντομοκτόνο με βάση το Σκόρδο

Βάλτε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα μπλέντερ και προσθέτετε 500 ml (2 φλιτζάνια) νερό. Ανακατέψτε μέχρι το σκόρδο να πολτοποιείται. Στην συνέχει τοποθετείτε το υγρό μέσα σ' ένα δοχείο με καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες. Μετά στραγγίζουμε το υγρό. Το στραγγισμένο υγρό αραιώνεται σε 4 λίτρα (12 φλιτζάνια) νερό. Στη συνέχεια προσθέστε μία ή δύο σταγόνες από το άνω εντομοκτόνο σαπούνι ως συγκολλητική ουσία. Ψεκάστε τα προσβεβλημένα φυτά από ακάρεα(3) (αράχνη), αλευρώδης(1), αφίδες(4) και θρίπες(2).
Σημείωση: Και αυτό το διάλυμα δρα μόνο με την επαφή για να είναι αποτελεσματικό.

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΆ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΏΝ ΑΣΘΕΝΕΙΏΝ

Διάλυμα μαγειρικής σόδας

Διαλύετε 5 g (1 κουταλάκι του γλυκού) μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερού και προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων για την ενίσχυση της πρόσφυσης. Ψεκάστε προληπτικά κατά το ωίδιο(5)(άσπρη πούδρα) και την καπνιά(μαύρη πούδρα). Επαναλάβετε
κάθε 7 έως 14 ημέρες ή μετά από μια βροχή.

Αφέψημα της Αλογοουράς (ή Ιππουρίδας των αγρών )

Γεμίστε ένα σκεύος με φρέσκα φυτά αλογοουράς και σκεπάστε τα με νερό. Έπειτα τα σιγοβράστε για 45-60 λεπτά. Φιλτράρετε μόλις κρυώσουν. Αραιώστε το φιλτραρισμένο υγρό σε 9 φορές τον όγκο του. Προσθέστε 2 ml (1 / 2 κουταλάκι του γλυκού) του εντομοκτόνο - σαπούνι ανά λίτρο αραιωμένου εκχυλίσματος. Ψεκάστε για την πρόληψη κατά το ωίδιο και τη καπνιά. Εάν τα φυτά παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα προσβολής, ψεκάζετε ακόμα μετά από δυο ημέρες.
Σημείωση: όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα φυτά αλογοουράς, κατά το αφέψημα, να χρησιμοποιείτε μισό ποσό από το προτεινόμενο.
Έγχυμα λουλουδιών χαμομηλιού

Βάζετε 7 γραμμάρια αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού (περίπου 5 κουταλιές της σούπας) σε 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) βραστό νερό. Μόλις κρυώσει, το φιλτράρετε. Ψεκάζετε το εκχύλισμα για την πρόληψη ή τον έλεγχο της τήξης των σπορείων.

Αφέψημα της καλέντουλας

Μέσα σ' ένα πλαστικό ή γυάλινο σκεύος (πάντως όχι μεταλλικό), που να κλείνεται ερμητικά, τοποθετείτε 1 κιλό φρέσκα φύλλα καλέντουλας, και 10 λίτρα νερού, κλείνετε καλά και μετά από 2 – 3 ημέρες, φιλτράρετε και στην συνέχεια αραιώνετε το εκχύλισμα σε ποσοστό 10%(δηλαδή σε 10 λίτρα νερού για κάθε λίτρο εκχυλίσματος). Αμέσως ψεκάζετε το αραιωμένο εκχύλισμα κάτω στα φυτά όταν το έδαφος είναι λίγο υγρό. Αυτό το διάλυμα, καταπολεμά τους νηματώδες(6)(μικρά σκουλήκια που ζουν στο έδαφος ή νηματώδεις σκώληκες) και επίσης αυξάνει την ευρωστία των φυτών.

Δημοσίευση σχολίου