Σάλβια η λαμπρή
salvia splendens
Πολυετές ανθόφυτο που καλλιεργείται σαν ετήσιο και έχει ύψος 0,20 – 0,80 m, ανάλογα με την ποικιλία.
Άνθη
Τα άνθη είναι συχνά αρωματικά, και με διάφορα χρώματα: κόκκινα, μοβ, και δεν διατηρούνται πολύ.
Καλλιέργεια
Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπορά την άνοιξη αλλά και με μοσχεύματα. Όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 20 – 30ο C, ο σπόρος φυτρώνει σε 2 – 3 εβδομάδες. Η μεταφύτευση όταν χρειάζεται, γίνεται το Μάιο. Εποχή φυτέματος: άνοιξη: Απρίλη μέχρι Ιούνη
Όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος 0,10 – 0,20 m, κορυφολογούνται για να επιτύχουμε διακλάδωση δηλαδή αύξηση ανθικών στελεχών. Δεν είναι ανθεκτικά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες του 5ο C, αλλά σε πολύ θερμές περιοχές αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιά. Η σάλβια δεν έχει πολλές απαιτήσεις για φροντίδα, θεωρείται σχετικά εύκολο φυτό.
Φύτευση
Φυτεύεται σε φυτοδοχεία, εξώστες και μπαλκόνια. Συνδυάζεται με κίτρινο κατιφέ.
Ευδοκιμεί σε όλα τα είδη χωμάτων, όμως προτιμά εκείνα πλούσια σε οργανική ύλη και ελαφριά .
Η φύτευση μπορεί να γίνει απευθείας στο έδαφος μέσα σε λάκκους στο βάθος των οποίων τοποθετούμε υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφόρων λουλουδιών, αμέσως μετά το φύτεμα πιέζουμε το έδαφος γύρο του φυτού και στην συνέχει ποτίζουμε τα φυτά.
Προτιμότερα η φύτευση να γίνει μέσα σε γλάστρες. Χρησιμοποιούμε ελαφρύ ουδέτερο χώμα. Πριν τοποθετήσουμε χώμα στην γλάστρα, βάζουμε πάντα στο πάτο της γλάστρας μια μικρή στρώση αδρανούς υλικού(πέτρες ή κομμάτια από κεραμίδια ή απλά μια στρώση από περλίτη) αφού πρώτα έχουμε φροντίσει να ανοίξουμε τις τρύπες αποστράγγισης. Στην συνέχεια γεμίζουμε την γλάστρα με το χώμα μέχρι την ένδειξη. Ανοίγουμε λάκκο στο χώμα, μεγέθους ιδίου με εκείνο του φυτού, μεταφυτεύουμε το φυτό. Στην συνέχεια πιέζουμε κι εδώ το χώμα και τέλος ποτίζουμε.
πότισμα
Ποτίζεται όλη την αναπτυξιακή του περίοδο σε τακτά χρονικά διαστήματα και συχνά, έτσι ώστε το χώμα να μένει πάντα υγρά κυρίως κατά τις ζεστές ημέρες καλοκαιριού. Μαζί με το νερό ανά 15 ημέρες, προσθέτουμε υγρό ειδικό για ανθισμένα λουλούδια λίπασμα πλούσιο σε βασικά στοιχεία N, P, K, και σε πολλά ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο.
Προβλήματα
- Τα σαλιγκάρια τρέφονται με τους βλαστούς: μπορεί με το χέρι να τα απομακρύνουμε
- Επίθεση από μελίγκρα: αντιμετωπίζονται με το γνωστό μας σπιτικό διάλυμα(σαπούνι+οινόπνευμα)
- Κόκκινη αράχνη: κυρίως το καλοκαίρι, όταν επικρατούν ξηρές συνθήκες. Φροντίζοντας να δροσίσουμε τα φυτά, μπορεί και να περιορίσουμε την δράση της κόκκινης αράχνης
- Σήψη ριζών: απλά απομακρύνουμε τα φυτά που μαραίνουν, ελέγχουμε την υγρασία του χώματος, υψηλή υγρασία ευνοεί την ασθένεια ή με την χρήση ειδικού μυκητοκτόνου(για ευνόητους λόγους δεν προτείνουμε κανένα)
Kaleng Mwangal
Γεωπόνος - ΓΠΑ
Aucun commentaire:
Publier un commentaire