Ζίννια
zinnia elegans
Ετήσιο ανθόφυτο, με ύψος ανάλογα με την ποικιλία 0,40 - 1,0 m. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες μέχρι 0,30 m, μέτριες 0,40 - 0,50 m και υψηλές 0,70 - 1 m. Έχει βλαστούς όρθιους, ισχυρούς και οξύληκτα, τραχεία, χωρίς μίσχο φύλλα. Χρησιμοποιείται ως φυτό πλαισίων, για την δημιουργία παρτεριών στο κήπο, και για δρεπτά άνθη. Τα άνθη του δίνουν ωραία μπουκέτα
Τα άνθη
Tα άνθη της είναι πολύ μεγάλα με διάμετρο έως 15 cm, με διάφορους χρωματισμούς. Η ζίννια ανθίζει όλο το καλοκαίρι:Ιούλιο - Σεπτέμβρη
καλλιέργεια
Η ζίννια πολλαπλασιάζεται με σπόρο επί τόπου, την οποία ακολουθεί αραίωμα. Ή ακόμα πιο εύκολα, είναι η σπορά της την άνοιξη τον Μάρτη/Απρίλη σε κουβά ως εξής: Βάζουμε μερικούς σπόρους πάνω στο χώματος μέσα στον κουβά, έπειτα επικαλύπτουμε τους σπόρους με μια στρώση από χώμα, πιέζουμε λίγο το χώμα, ποτίζουμε και τοποθετούμε τον κουβά σε συνθήκες ζέστης(20ο C) για την επίτευξη της γρήγορης φύτρωσης. Η μεταφύτευση γίνεται τον Μάιο.
Ευδοκιμεί σε γόνιμα, ασβεστούχα εδάφη, ελαφριά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Και θέλει ζεστές περιοχές, και τοποθετείται πάντα σε περιοχές με αρκετό ήλιο. Είναι ευπαθές στο κρύο.
Αφαιρούμε τα μαραμένα, υπερώριμα άνθη για την ανάπτυξη νέων λουλουδιών. Να ξέρουμε ότι όσο κόβουμε τα λουλούδια γενικά, τόσο επιτρέπουμε την ανάπτυξη νέων λουλουδιών. Μπορείτε να αφήσετε μερικά λουλούδια να ωριμάσουν πάνω στα φυτά, αυτά θα παράγουν σπόρους, τους οποίους μπορείτε να συγκομίζετε και να τους χρησιμοποιήσετε του χρόνου σε νέα σπορά.
πότισμα
Το νερό δεν θα πρέπει ποτέ να είναι περιοριστικός παράγοντας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια θερμών, ηλιόλουστων καλοκαιρινών ημερών. Εφαρμόζουμε τακτό πότισμα, στις πρωινές ώρες, αλλά να προσέχουμε πάντα να μην διαβρέχονται τα φύλλα επειδή η ζίννια προσβάλλεται από το ωίδιο. Μαζί με το πότισμα μπορεί να προσθέτουμε υγρό ειδικό λίπασμα για ανθισμένα λουλούδια ή γενικά ανά τακτά διαστήματα προσθέτουμε συνθετικό λίπασμα σε μορφή κόκκων.
Πρόβλημα
- Ωίδιο: Να μην διαβρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα, ή μπορεούμε να προμηθευτούμε ένα διασυστηματικό ωιδιοκτόνο.
- Βακτηριακές κηλίδες των φύλλων: μπορούν να μειωθούν εάν απολυμανθούν πρώτα οι σπόροι με 20-40 λεπτά εμβάπτιση τους σε διάλυμα χλωρίνης (1μέρος οικιακής χλωρίνης : 4 μέρη νερού). Στη συνέχεια οι σπόροι ξεπλένονται, στεγνώνονται και σπέρνονται.
- Η ζίννια έχει πρόβλημα και από μελίγκρα, ακάρια και θρίπες.
Kaleng Mwangal
Γεωπόνος-ΓΠΑ
Aucun commentaire:
Publier un commentaire