jeudi 6 septembre 2012

Χρόνος και θερμοκρασία διατήρησης τροφίμων στο ψυγείο και στο καταψύκτη



Περιληπτικός πίνακας 

ΕίδοςΘερμοκρασία(o C)Υγρομετρική κατ/ση (%)Διάρκεια ζωής
Γαλακτοκομικά
Τυρί μαλακό<5 85 – 95%30 ημέρες
Τυριά σε συσκευασίες<5--
Τυρί σκληρό<575 – 85%6 μήνες
Τυρί τετηγμένο0 έως +15--
Γάλα παστεριωμένο0 έως +6>80%5 ημέρες
Γιαούρτι0 έως +6>75 – 85%2 βδομάδες
Βούτυρο2 έως +4-30 ημέρες
Κρέμα παστεριωμένη0 έως +6--
παγωτά-14 έως -18--
Προϊόντα κρέατος
αλλαντικά2 έως 4--

Ο παραπάνω πίνακας δίνει μικρά αλλά ασφαλή χρονικά περιθώρια, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα καταψυγμένα τρόφιμα χωρίς να χαλάσουν ή να γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Τα χρονικά όρια για τις κατεψυγμένες τροφές είναι για να διατηρήσουν την γεύση και την υφή τους. Είναι ακόμα ασφαλές, να καταναλώσετε κατεψυγμένες τροφές που έχουν αποθηκευτεί περισσότερο. Ελέγξτε το ψυγείο με ένα θερμόμετρο, να είναι ρυθμισμένο στους 2-5 C και ο καταψύκτης στους -18 C και κάτω. 


Ψωμιά, κέικ, ζύμες
  • Ψημένα ψωμιά χωρίς συντηρητικά: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες. Αποθηκεύεται στο ψυγείο για να ανακόψει την ανάπτυξη της μούχλας. 
  • Αλεύρι άσπρο ή ολικής άλεσης: Στο ψυγείο 6-8 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες. Διατηρήστε το σε αεροστεγή δοχείο. 
  • Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, sτο καταψύκτη 3 μήνες. 
  • Μπισκότα ψημένα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες. 
  • Κέικ: Όχι απαραίτητα εκτός αν καταναλωθεί μετά από 4-5 ημέρες. Στο καταψύκτη 2-4 μήνες. 
  • Πίτες με φρούτα: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 2-4 μήνες. 
  • Πίτες κολοκύθων: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες. Καταψύξτε το στη συσκευασία του τυλίγοντας το με πλαστική σακούλα κατάψυξης.  
  • Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 1-3 μήνες. 
  • Γάλα συμπυκνωμένο με ή χωρίς ζάχαρη ανοιγμένο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-3 μήνες. 
  • Γιαούρτι: Στο ψυγείο 1 μήνα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. Το γιαούρτη θα διαχωριστεί αν καταψυχθεί. 
  • Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες. 
  • Τυρί φρέσκο(cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας. Η κατάψυξη αλλάζει την υφή στα μαλακά τυριά. 
  • Τυρί φυσικής ωρίμανσης μεγάλων κομματιών, πακεταρισμένων ή επικαλυμμένων με κερί (cheddar, Swiss, brick, gouda, mozzarella και άλλα): Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες.
Φυσικά και επεξεργασμένα τυριά μπορούν να καταψυχθούν. Ξεπαγώστε στο ψυγείο, για να μειώσετε τις πιθανότητες να θρυμματιστεί. Χρησιμοποιήστε το άμεσα.

Αυγά
  • Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε. 
  • Φρέσκοι κρόκοι ή ασπράδια αυγών: Στο ψυγείο 4 ημέρες, στο καταψύκτη 12 μήνες, ανακατέψτε καλά τους κρόκους και τα ασπράδια. Προσθέστε μία μικρή ποσότητας, ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού για να βελτιώσετε τη ποιότητα διατήρησης.
  • Αυγό βραστό σφιχτό: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.

Φρούτα
  • Μήλα: Στο ψυγείο 1-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Βερίκοκα: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Αβοκάντο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες. 
  • Μπανάνες: Στο ψυγείο αποφλοιωμένες 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες. Ξεφλουδίστε και βουτήξτε τες σε χυμό λεμονιού. Αποθηκεύστε σε σακούλες κατάψυξης. 
  • Μούρα, κεράσια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Κονσερβοποιημένα φρούτα, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες. Η υφή θα είναι πιο μαλακιά μετά την κατάψυξη. Βάζετε στο ψυγείο σε γυάλινο ή πλαστικό για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση.  
  • Εσπεριδοειδή: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες. Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C.  
  • Ξεραμένα φρούτα, μαγειρεμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες . 
  • Ξεραμένα φρούτα, αμαγείρευτα: Στο ψυγείο 6 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.  
  • Σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα: Στο ψυγείο 3-5 μέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες.  
  • Χυμοί κονσερβοποιημένοι, εμφιαλωμένοι, συμπυκνωμένοι κατεψυγμένοι: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 12 μήνες. Μεταφέρεται το χυμό σε γυάλινο δοχείο ή πλαστικό μετά το άνοιγμα.  
  • Πεπόνια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 8-12 μήνες. Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C και για να ελέγξετε το άρωμα.

Καταψύξτε όλα τα φρούτα σε αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασίες.

Κρέατα
  • Παιδάκια
Αρνιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Χοιρινού, μοσχαρίσιου: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες . 
  • Βοδινός κιμάς, κρέας για κατσαρόλα, χοιρινός κιμάς, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες. 
  • Ψητά
Βοδινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Αρνί: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-8 μήνες.

  • Λουκάνικα από χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες. 
  • Μπριζόλες βοδιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες. 
  • Ποικιλία κρεάτων (γλώσσα, συκώτι, μυαλά, καρδιά, νεφρά): Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.  
  • Μαγειρεμένο κρέας
Κονσερβοποιημένο κρέας, το οποίο άνοιξε: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Μαγειρεμένο κρέας και πιάτα με κρέας: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες.
Σάλτσα και ζωμός από κρέας: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες. 
  • Επεξεργασμένα και συντηρημένα
Μπέικον: Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας
Φρανκφούρτης: Στο ψυγείο 7 ημέρες μετά το άνοιγμα της αεροστεγής συσκευασίας. Τα κλειστά πακέτα μπορούν να κρατηθούν 2 εβδομάδες ή σύμφωνα με την ημερομηνία της συσκευασίας. Στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Καπνιστά λουκάνικα: Στο ψυγείο 7 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Ξηρά και ημίξηρα λουκάνικα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.

Τα νωπά κρέατα μπορούν να αφεθούν στη συσκευασία του σούπερ μάρκετ για την αποθήκευση σε ψυγείο ή για πολύ σύντομη αποθήκευση στο καταψύκτη. Για κατεψυγμένα προϊόντα πέραν των δύο εβδομάδων, περιτυλίξτε ξανά με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία ή με σακούλες κατάψυξης.

Πουλερικά
  • Νωπά
Κοτόπουλο και γαλοπούλα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Κοτόπουλο, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 9 μήνες.
Πάπιες και χήνες, ολόκληρες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.
Εντόσθια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.
Γαλοπούλα, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.

  • Μαγειρεμένα
Κονσέρβα πουλερικών, ανοιγμένη: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Μαγειρεμένα πιάτα πουλερικών: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Κοτόπουλο πανέ: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4 μήνες.
Κομμάτια, που καλύπτονται με το ζωμό: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.
Όχι σε ζωμό: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας.

Λαχανικά
  • Σπαράγγια: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Φασόλια, πράσινα, σέλινο: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα 8-12 μήνες. 
  • Παντζάρια, λάχανο, καρότα, γογγύλια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Κουνουπίδι: 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Καλαμπόκι, με φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Καλαμπόκι χωρίς φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. 
  • Αγγούρια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα. 
  • Μαρούλια, και άλλες πράσινες σαλάτες: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. Αποθηκεύστε σε σακούλα. 
  • Μανιτάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. Μη τα πλένεται πριν την αποθήκευση στη κατάψυξη 
  • Μπάμιες: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Κρεμμύδια φρέσκα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. 
  • Κρεμμύδια ξερά: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 3-6 μήνες. 
  • Μπιζέλια, φασόλια lima, χωρίς λοβό: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Πιπεριές: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. 
  • Ραπάνια: 2 εβδομάδες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. 
  • Ντομάτες κονσέρβα, ανοιγμένες: Στο ψυγείο 1-4 ημέρες. 
  • Ντομάτες φρέσκες, ώριμες: Στο ψυγείο 5-6 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Ζεματίστε τα φρέσκα λαχανικά και καταψύξτε με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία.

Άγρια θηράματα και ψαρικά:
  • Κουνέλι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες. 
  • Ελάφι: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες. 
  • Άγρια πάπια, φασιανός, χήνα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες. 
  • Κονσερβοποιημένα ψάρια, θαλασσινά, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 1 ημέρα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. 
  • Μύδια, στρείδια (χωρίς κέλυφος) χτένια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες. Φυλάσσονται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Μην τα χρησιμοποιήσετε εάν το υγρό είναι αφρισμένο. 
  • Μαγειρεμένα ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας. 
  • Καβούρι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 2 μήνες. 
  • Λιπαρά φιλέτα, κέφαλος, πέρκα των ωκεανών, πέρκα θαλάσσια, θαλάσσια πέστροφα, ριγωτές πέρκες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες. 
  • Άπαχα φιλέτα, μπακαλιάρος, πλευρονήκτης, γάδος: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες. 
  • Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες. 
  • Αστακός, με κέλυφος ή χωρίς: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες. 
  • Σολομός μπριζόλες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 2 μήνες. 
  • Γαρίδες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες. 
  • Καπνιστά ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 4-5 εβδομάδες

lundi 27 août 2012

ανάκληση Φυσικού Μεταλλικού νερού "ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΡΟΒΗΣ"

Δέσμευση 110.000 φιαλών φυσικού μεταλλικού νερού

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου του ΕΦΕΤ σε συνεργασία
με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης κοινοποίησης μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβησαν σε έλεγχο της επιχείρησης «Ν. ΠΡΟΒΗΣ Α.Ε.» (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου), η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εμφιαλωμένων νερών. Από εργαστηριακές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε παρτίδες παραχθέντων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών διαπιστώθηκε σε μία από αυτές η ύπαρξη του παθογόνου βακτηρίου πυοκυανική ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναλύσεις και των υπολοίπων δειγματισθέντων παρτίδων. Οι σχετικές αναλύσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΡΟΒΗΣ» σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1.5 λίτρου, με ημερομηνία λήξης Λ17.8.2013.

Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους, ο ΕΦΕΤ απαίτησε άμεσα από την εταιρεία «Ν. ΠΡΟΒΗΣ Α.Ε.» (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου) την ανάκληση όλων των παρτίδων που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου 2012 και συγκεκριμένα στις παρτίδες φυσικού μεταλλικού νερού με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΡΟΒΗΣ», σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1.5 λίτρου, με ημερομηνίες λήξης Λ 18.8.2013 και Λ 20.8.2013. Οι ποσότητες που δεσμεύτηκαν είναι 110.000 φιάλες του 1,5 lt.
Καλούνται οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τις ανωτέρω παρτίδες προϊόντος (φωτογραφία κάτωθι) να μην τις καταναλώσουν.
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την προστασία της δημόσιας υγείας διενεργώντας ανελλιπώς στοχευμένους ελέγχους. Στην προσπάθεια αυτή αξιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό και τη συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Στόχος μας παραμένει η προστασία των καταναλωτών αλλά και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία από τις επιχειρήσεις ».


jeudi 26 juillet 2012

Μια άλλη ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος, ΚΡΙ-ΚΡΙ


Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά την διενέργεια ελέγχων βάσει του προγράμματος «Έλεγχος παρουσίας αλλεργιογόνων ουσιών» (δειγματοληψία και ανάλυση), και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία παγωτού με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο, συσκευασίας 80ml και διαπίστωσε ότι η επισήμανσή του ήταν ελλιπής αναφορικά με τις χρωστικές Ε102 και Ε110 που περιείχε.
Η εμπορική ονομασία του προϊόντος είναι «TOP EXOTIC παγωτό με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο ΚΡΙ-ΚΡΙ», το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΚΡΙ-ΚΡΙ» Βιομηχανία Γάλακτος, 3ο χλμ Σερρών-Δράμας.
Το δείγμα χαρακτηρίστηκε από το αρμόδιο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1333/2008, Παράρτημα V, διότι ενώ οι ενδείξεις συσκευασίας του δηλώνουν την παρουσία των χρωστικών Ε102 και Ε110, δεν αναγράφουν
την υποχρεωτική φράση ‘Ε102, Ε110: Μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη
δραστηριότητα και προσοχή των παιδιών’.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

vendredi 20 juillet 2012

Καλλιέργεια του ρεβιθού, ιδιαιτερότητες και προοπτικές



Η ιδέα  να ασχοληθεί κανείς με τη γεωργία είναι πολύ σωστή σ’ αυτούς τους δύσκολούς καιρούς.  Επειδή η γεωργία συνδέεται στενά με τα οικονομικά δεδομένα, Πριν ξεκινήσετε, καλό θα είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα στην αγορά. Αυτή θα σας βοηθήσει στο να αποκτήσετε μια εικόνα μεταξύ του κόστους παραγωγής και του γενικού εισοδήματος  που αποφέρει ειδικά η καλλιέργεια του ρεβιθιού.
 Το σημαντικότερο επίσης είναι να απευθυνθείτε στην τοπική σας διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης για τα σχετικά χαρτιά που χρειάζονται γενικά για την αγροτική δραστηριότητα και στη διεύθυνση ανάπτυξης της νομαρχιακής σας αυτοδιοίκησης για όλα τα απαραίτητα χαρτιά για την συσκευασία της παραγωγής σας. Για τις  μηχανολογικές απαιτήσεις συσκευασίας και τυποποίησης της παραγωγής σας, η εταιρία www.ebloko.gr θα σας προτείνει γρήγορες, απλές και οικονομικές λύσεις.
 Παρακάτω θα βρείτε μια έρευνα γύρω από τη καλλιέργεια του ρεβιθιού που έχουν κάνει κάποιοι καθηγητές. Το ρεβίθι είναι ένα σχετικά εύκολο φυτό στην καλλιέργεια του,  το αναφέρω και πιο κάτω, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Καλλιεργείται σε σχεδόν όλα τα εδάφη, σε δυο εποχές(άνοιξη και φθινόπωρο),  για ανθρώπινη κατανάλωση ως όσπριο και για την κτηνοτροφία  ως ζωοτροφή .  
Για 1 στρέμμα απαιτούνται 17 κιλά σπόρος, από το οποίο θα παραχθούν 170 κιλά ρεβίθι, ενώ με την ίδια ποσότητα και λίγα ποτίσματα μπορούμε να πάρουμε και 350 κιλά παραγωγή ανά στρέμμα. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία  σε σχέση µε τα υπόλοιπα ψυχανθή. Επιπλέον, το ρεβίθι δεν εμφανίζει  ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση, αφού έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει το άζωτο. Η λίπανση του περιορίζεται γενικά σε μια προσθήκη φωσφόρου.  Ελάχιστες είναι και οι εδαφικές του απαιτήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ποικιλίες µε µμικρούς και έγχρωμους σπόρους, γεγονός που επιτρέπει την καλλιέργειά του σε ποικιλία εδαφών.
Η σημαντικότερη ασθένεια του ρεβιθιού είναι ο µμύκητας ασκόχυτα, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές έως και ολοκληρωτικές απώλειες της παραγωγής.


Απαιτείται, επομένως, η επιλογή κατάλληλων ποικιλιών, ανθεκτικών στον παραπάνω μύκητα, αφού η χρήση μυκητοκτόνων κρίνεται ανεπαρκής και µη συμφέρουσα. Τέτοιες ποικιλίες είναι πχ η Άνδρος, η  Αμοργός και η Σέριφος. Ο κίνδυνος της ασκοχύτωσης, αποτελεί και το μεγαλύτερο μειονέκτημα στη βιολογική καλλιέργεια του ρεβιθιού. Η εξάπλωση της καλλιέργειας περιορίζεται επίσης από τη μικρή αντοχή των υπαρχόντων ποικιλιών στις χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την ανοιξιάτικη σπορά,.

Μελέτη καθηγητών του ΕΘΙΑΓΕ (ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑΣ):
Από τα διαθέσιμα στοιχεία για την καλλιεργητική περίοδο 2006-2007, προκύπτει ότι η μέση απόδοση για το βιολογικό κτηνοτροφικό ρεβίθι είναι 121,3 κιλά/στρέμμα, ενώ η μέγιστη απόδοση φτάνει τα 220 κιλά/στρέμμα. Η ελάχιστη απόδοση που αναφέρεται στη βιβλιογραφία είναι 50 κιλά/στρέμμα, σημειώνεται όμως, ότι η προσβολή από ασκόχυτα μπορεί να μηδενίσει την παραγωγή. Η μέση τιµή πώλησης, για την ποσότητα που δεν ιδιοκαταναλώνεται, είναι 0,68 €/κιλό, η ελάχιστη τιμή 0,3 €/κιλό και η μέγιστη τιμή 2€/κιλό.
Η μέση ακαθάριστη πρόσοδος ανά στρέμμα βιολογικού κτηνοτροφικού ρεβιθιού υπολογίζεται στα 116,6 €/στρέμμα, η ελάχιστη ακαθάριστη πρόσοδος είναι 25,6 €/ στρέμμα και η μέγιστη 403,7 €/ στρέμμα. Στον υπολογισμό της ακαθάριστης προσόδου συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση για την βιολογική παραγωγή που φτάνει τα 33,5€/στρέµµα. Το µέσο κέρδος φτάνει τα 45,6 €/ στρέμμα, µε πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος (ζημία) 17%. Το μέγιστο κέρδος φτάνει τα 336,5 €/ στρέμμα και το ελάχιστο τα -45,4 €/ στρέμμα Χωρίς την επιδότηση για το βιολογικό τρόπο παραγωγής, η πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος φτάνει το 57% και το µέσο κέρδος εκτιμάται στα 12,1€/στρέµµα.
Γενικά για την καλλιέργεια ρεβιθιού ισχύουν οι εξής παράγοντες:
Θετικοί παράγοντες

·         Η πλήρης εκμηχάνισή της και οι μικρές απαιτήσεις της σε εργασία.
·         Οι ελάχιστες απαιτήσεις της σε λίπανση και γονιμότητα εδάφους.
·         Η συμβολή της στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, λόγω της ικανότητας της να δεσμεύει το άζωτο.
·         Η ανθεκτικότητα του φυτού στην ξηρασία.
·         Η χρήση του παραγόμενου προϊόντος στα σιτηρέσια των αγροτικών ζώων, σε αντικατάσταση άλλων πρωτεϊνούχων σπόρων, όπως η σόγια (κυρίως στη βιολογική κτηνοτροφία).
·         Η υψηλή θρεπτική αξία των σπόρων του ρεβιθιού.
Αρνητικοί παράγοντες
·         Οι μεγάλες απώλειες στην παραγωγή που μπορεί να προκαλέσει η προσβολή από ασκόχυτα και οι περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης της ασθενείας µε μυκητοκτόνα.
·         Το υψηλό κόστος αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου, ειδικά για τις ανθεκτικές στον ασκόχυτα ποικιλίες.
·         Η μικρή αντοχή των υπαρχόντων ποικιλιών στις χαμηλές θερμοκρασίες.

vendredi 13 juillet 2012

Ανάκληση ρυζιού λόγω παρουσίας εντόμων


Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος

         Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης επώνυμης καταγγελίας, η οποία αφορούσε την παρουσία εντόμων σε προσυσκευασμένο ρύζι νυχάκι, των 500 g, με την εμπορική ονομασία “ΖΑΚΟΜΑ”, με αριθμό παρτίδας 209/11 και ημερομηνία λήξης 21/7/2012, που παράγεται από την βιομηχανία “ΖΑΚΟΜΑ Α.Ε.” και διατίθεται στην ελληνική αγορά από την Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. μέσω των υποκαταστημάτων της.



            Κατά τη διερεύνηση της ανωτέρω καταγγελίας, στο κατάστημα από το οποίο
πραγματοποιήθηκε η αγορά του προϊόντος από τον καταγγέλλοντα,  διαπιστώθηκε η ύπαρξη εντόμων σε συσκευασίες προϊόντος από την ίδια παρτίδα του προϊόντος (209/11) αλλά και σε ομοειδή τρόφιμα διαφορετικών ημερομηνιών λήξης και διαφορετικών αριθμών παρτίδας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παρτίδες 285/11 και 262/11 με ημερομηνίες
λήξης 11/10/12 και 30/8/12 αντίστοιχα.



Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την Αλυσίδα Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E την άμεση ανάκληση / απόσυρση  του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.


vendredi 6 juillet 2012

Ανάκληση προϊόντων από τον ΕΦΕΤ


Ανάκληση προϊόντων λόγω ύπαρξης αλλεργιογόνων ουσιών

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας σε δύο είδη τροφίμων. Πρόκειται για πρωτεΐνη γάλακτος (καζεΐνη), η οποία όμως δεν αναγραφόταν στην συσκευασία, ως όφειλε.         
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα :

Α) Σοκολάτα μαύρη ανώτερης ποιότητας βιολογική, με την εμπορική ονομασία
«Carrefour Chocolat Noir superieur», που παρασκευάζεται από την εταιρία EMB 6148A CMI, 2, avenue du Pacifique – Les Ulis – 91977 COURTABOEUF Cedex France. Το προϊόν διακινείται από την εταιρία «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», σε συσκευασίες των 100 g, με L 2053 1 Α, γραμμοκώδικα (code bar) : 3270190127765 και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από : 08/ 2013.
-->

Β) Σοκολάτα υγείας με άρωμα πορτοκάλι, με την εμπορική ονομασία «Edelbitter–Chocolate mit Orange», που παράγεται από την εταιρία HEILEMANN. Το προϊόν
διακινείται από την εταιρία «ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ ΑΕ», σε συσκευασίες των 100 g, με ημερομηνία λήξης : 16-08-12.


Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων  από τις ανωτέρω εταιρίες και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην καζεΐνη γάλακτος να μην τα καταναλώσουν.
 
ανάκληση προϊόντος

 Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώθηκε για την διακίνηση αλεύρου, ελληνικής προέλευσης, στο οποίο ανιχνεύτηκε σόγια, αλλεργιογόνο συστατικό, το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση του προϊόντος, ως όφειλε.
-->
Πρόκειται για μαλακό αλεύρι, με την εμπορική επωνυμία «μαλακό αλεύρι για πολλές χρήσεις», σε συσκευασία του 1 kg, με αριθμό παρτίδας Lot 1.068.12, ημερομηνία λήξης 08.11.2012 και γραμμοκώδικα (barcode) 5205943000048. Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται και διακινείται από την ελληνική επιχείρηση «ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε.», Καλαμάκι Κορινθίας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές με αλλεργία στη σόγια οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.



mardi 3 juillet 2012

Ασφαλή τα αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας




Αποτελέσματα Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου
Βαρέων Μετάλλων έτους 2011

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Επισήμου Ελέγχου της Ασφάλειας και Ποιότητας των τροφίμων, ο ΕΦΕΤ οργάνωσε το 2011 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων των επιπέδων βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια). Στόχος του Προγράμματος ήταν η για πρώτη φορά συλλογή ικανοποιητικού αριθμού αξιόπιστων στοιχείων για τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας, όπου κατά καιρούς έχει τεθεί το θέμα για δήθεν επιβάρυνσής τους με βαρέα μέταλλα λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης που έχει υποστεί διαχρονικά η περιοχή του Ασωπού ποταμού. Δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Βοιωτίας και Εύβοιας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και περιοχές των Περιφερειών Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου.
-->
                      Το πρόγραμμα συντονίστηκε από την Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των ανωτέρω Περιφερειών σε συνεργασία με τις εκεί Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ. Στην κατάρτιση και την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος συμμετείχαν το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ανήλθε σε 320 και συγκεκριμένα έγινε δειγματοληψία και ανάλυση σε 85 δείγματα καρότου, 113 δείγματα πατάτας και 122 δείγματα
κρεμμυδιών. Ιδιαίτερη συμμετοχή είχε η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας η οποία διενήργησε και το μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων (190 δείγματα). 
                 Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων). Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2012 των ανωτέρω φορέων, στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, παρουσιάστηκαν από την Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ τα αποτελέσματα του Επίσημου Προγράμματος Ελέγχου Βαρέων Μετάλλων.
                            Από τα αποτελέσματα αυτά προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την
κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον μόλυβδο και το κάδμιο, για τα οποία υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα του μολύβδου βρέθηκαν μικρότερα του ορίου ποσοτικού προσδιορισμού στο 70% του συνόλου των δειγμάτων, ενώ οι διάμεσες τιμές των επιπέδων μολύβδου και καδμίου κυμάνθηκαν στο 1/5 του μέγιστου επιτρεπτού ορίου. Για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα επιτρεπτά όρια, παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις των επιπέδων τους ανάμεσα στις περιοχές δειγματοληψίας, χωρίς ωστόσο τα επίπεδα αυτά να συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
-->
                           Στη σύσκεψη αυτή το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών, ανακοίνωσε την απουσία εξασθενούς χρωμίου από τρόφιμα φυτικής προέλευσης (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια), μετά την ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου προσδιορισμού των επιπέδων εξασθενούς χρωμίου σε αυτά. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συμφωνία και με αντίστοιχη μελέτη στην οποία είχε προβεί η Δ/νση Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Συνοπτικά, τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν:
· Τα προσδιοριζόμενα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα που
εξετάστηκαν, ήτοι καρότα, πατάτες και κρεμμύδια, τόσο από την περιοχή
της Βοιωτίας όσο και από τις άλλες περιοχές της χώρας όπου διενεργήθει
έλεγχος, είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.
· Απουσία εξασθενούς χρωμίου στα τρόφιμα που ελέχθησαν, ήτοι καρότο,
πατάτα και κρεμμύδι.
-->
                         Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτογενή στοιχεία ελέγχου, το πρακτικό της συνάντησης στις 26 Ιανουαρίου 2012 και της στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων μπορούν να αναζητηθούν στους παρακάτω συνδέσμους.