mardi 14 juin 2011

Τα τρόφιμα και η σχέση τους με τον εγκέφαλό μας

Τα τρόφιμα και η σχέση τους με τον εγκέφαλό μας

Τα τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο μας

Η νοημοσύνη και η μνήμη μας δεν αναπτύσσονται μόνο με την μάθηση ή την εκπαίδευση, αλλά και με το καθημερινό μας πιάτο, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί, η βέλτιστη τροφοδοσία μερικών στοιχείων στην διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την διανοητική μας λειτουργία και την ικανότητά μας στην μάθηση. Παρακάτω, οι διαιτολόγοι δίνουν μια γενική εικόνα των τροφίμων που συμβάλουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας.
Τροφές που ενισχύουν την ευφυΐα

1)
Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Κολοκύθες, ντομάτες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, καρότο, ... Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά (με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα) είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, μια χρωστική ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν απορροφάται στο στομάχι. Ωστόσο, η βιταμίνη Α χρησιμοποιείται ως καθαριστικό του σώματος μας και του κεφαλιού μας. Πράγματι, η βιταμίνη Α είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι οι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τοξικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρα μας. Επιπλέον, έστω χρωματισμένα ή μην, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, που βοηθούν την καταπολέμηση της κόπωσης και του άγχους. Αλλά να προσέξουμε να μην τα βράσουμε, για να μην χάσουν τις αρετές τους (ή αφού τα βράζουμε να καταναλώνουμε και το νερό βρασμού). Καλύτερα να μαγειρευτούν στον ατμό ή τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.
Στο μενού μας: ντομάτες, πιπεριές, καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, βατόμουρα, φράουλες, βατόμουρα

2)
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Παρέχουν πρωτεΐνες, αλλά και βιταμίνες Β2 και Β12. Η πρώτη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και η δεύτερη είναι η βιταμίνη της πνευματικής ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο η διατροφή μπορεί να μας ανεβάσει το ηθικό ή και να μας προστατεύει από την κατάθλιψη.
Στο μενού μας: γάλα, γιαούρτι, τυρί ... σε κάθε γεύμα!

3)
Φυτικά έλαια
Τα λίπη ίναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όχι όμως οποιαδήποτε λίπη. Τα φυτικά έλαια είναι εκείνα που πρέπει να μας απασχολήσει. πλούσια σε ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε, τα φυτικά έλαια προστατεύουν τον εγκέφαλο, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Στο μενού μας: Το ελαιόλαδο, καρυδέλαιο ...

4)
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο. Τα δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, περιέχουν όλα εκείνα απαραίτητα για τον εγκέφαλο προϊόντα. Προσοχή να αποφύγουμε τα μπισκότα επειδή πολλές φορές περιέχουν κορεσμένα λίπη, που είναι ο υπ 'αριθμόν ένα εχθρός της μνήμης.
Στο μενού μας: ψωμί, σιτάρι, ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά, δημητριακά ...

Τα τρόφιμα που τονώνουν τη μνήμη

1)
Ξηροί καρποί και οι ελαιούχοι σπόροι
αυτοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επίσης είναι πλούσιοι και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος. Ωστόσο, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να είναι η αιτία μερικών δυσκολιών στην σκέψη, μνήμη και στην εγρήγορση. Στο πρωινό μας ή κατά την διάρκεια της ημέρας, να καταναλώνουμε μερικούς ξηρούς καρπούς (δεν παχαίνουν), βοηθάνε να κρατηθούν οι νευρώνες μας στην κορυφή των δυνατοτήτων τους.
Στο μενού μας: σταφίδες, ξερά βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια ...

2)
Ψάρια
Τα ψάρια είναι οι βασικοί προμηθευτές μας σε ωμέγα-3, τα οποία είναι απαραίτητα στη λειτουργία των νευρώνων μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Για έναν εγκέφαλο σε καλή φόρμα πρέπει 2 με 3 φορές την εβδομάδα στο πιάτο μας να υπάρχουν ψάρια.
Στο μενού μας: σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός ...

3)
Εντόσθια
Τα εντόσθια είναι πιο πλούσια σε σίδηρο από το σπανάκι. Ο Σίδηρος βοηθά τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, προωθούν την καλή λειτουργία της μνήμης και την καλή συγκέντρωση. Κρίμα που τα παιδιά δεν τα προτιμάνε συνήθως, θα μπορούσε μάλιστα να τους βοηθήσει να στην επανάληψη των μαθημάτων τους και στα διαβάσματα τους!.
Στο μενού μας: καρδιά, συκώτι, νεφρά,... Και πάνω απ 'όλα: τα λουκάνικα!

Τα τρόφιμα που ενισχύουν τη συγκέντρωση

1)
Σοκολάτα
Ο εγκέφαλος αγαπά τη ζάχαρη, τη γλυκόζη. Έτσι, δεν είναι σωστό να του την στερείτε (ειδοποίηση προς αυτούς που κάνουν δίαιτα). Όμως πρέπει να μάθουμε να την καταναλώνουμε με μέτρο και κοινή λογική. Θέλετε κάτι γλυκό; Να παίρνετε μια σοκολάτα! Πλούσια σε θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, δύο ουσίες που κάνουν την σοκολάτα ένα κατ 'εξοχήν διεγερτικό του εγκεφάλου. Η σοκολάτα είναι επίσης ένα καλό αντιστρές. Όσο πλουσιότερη σε κακάο είναι η σοκολάτα, τόσο καλύτερη είναι η συγκέντρωση της σ' αυτές τις ουσίες.
Στο μενού μας: μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο

2)
Πράσινο τσάι και γκουαρανά
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Εάν καταναλωθεί με μέτρο, αυτό το τσάι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην εγρήγορση, τη συγκέντρωση και στη μνήμη. Το γκουαρανά είναι γνωστό για την προώθηση της εγρήγορσης. Οι Ινδοί του Αμαζονίου το χρησιμοποιούν επίσης ως αντιστρές, αντί-κόπωση και ως διεγερτικό του νευρικού συστήματος. Αλλά χωρίς καμιά κατάχρηση, επειδή το φυτό αυτό είναι επίσης πλούσιο σε καφεΐνη!

3)
Μέλι
Για την καταπολέμηση της κόπωσης και του άγχους, το μέλι, όπως και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα (πρόπολη, βασιλικός πολτός ...) είναι ένας καλός σύμμαχος. Είναι μια πηγή μετάλλων, ιχνοστοιχείων (μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό ...), βιταμινών (Β και C), και αντιοξειδωτικών. Παρέχει μια αίσθηση ευεξίας που ευνοεί την καλή συγκέντρωση.

4)
Δενδρολίβανο
Βάζετε στα πιάτα σας και λίγο δεντρολίβανο. Τα φλαβονοειδή που περιλαμβάνει, προωθούν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και έχουν διεγερτικές ιδιότητες.

Τα εχθρικά τρόφιμα για τον εγκεφάλου

Μια διατροφή με στόχο να τονώσει την λειτουργία του εγκεφάλου έχει νόημα μόνο εάν συνδυάζεται με μια καθημερινή εγκεφαλική δραστηριότητα (όπως το
sudoku, σταυρόλεξο ...), με τακτική άθληση και με καλό ύπνο.
Στη διατροφή μας, τα κορεσμένα λίπη καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κατάλογο των εχθρών του εγκεφάλου. Τα βρίσκουμε κυρίως σε βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αλλαντικά: δηλαδή, στα ζωικά λίπη. Αλλά λιγότερο συναντάμε αυτούς τους εχθρούς του εγκεφάλου στη διατροφή από ότι στον τρόπο ζωής μας και το περιβάλλον μας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και τη ρύπανση (ιδιαίτερα εκείνη που σχετίζεται με τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το αλουμίνιο, αλλά και αυτή που προκαλείται από τα φυτοφάρμακα και τα πρόσθετα). Τέλος, προσοχή στις ελλείψεις που υποδεικνύουν μια ανεπάρκεια στη διατροφή μας και που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Πάντα να συμβουλευόμαστε τον διαιτολόγο μας, για την σωστή εξειδίκευση των σωματικών αναγκών μας.


Aucun commentaire: