Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα

Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταφέρουμε να παράσχουμε σωστές φροντίδες στα φυτά εσωτερικού χώρου ή εξωτερικού χώρου κατά την περίοδο διαχείμαση τους. Η περίοδος ανάπαυσης είναι απαραίτητη, και πρέπει να διασφαλιστεί έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής των φυτών.
Ας δούμε μερικές συμβουλές και κανόνες για την κρίσιμη αυτή περίοδο.

1.Αλλαγή των συνθηκών καλλιέργειας
Κατά την ψυχρή περίοδο, η τοποθέτηση σε εσωτερικό χώρο των φυτών που αναπτύχθηκαν στην ύπαιθρο κατά τη θερινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει ένα ξαφνικό σοκ στα φυτό, ειδικά εάν δεν έχετε λάβει κάποια προληπτικά μέτρα.
Όποτε μην περιμένετε έως ότου το θερμόμετρο να είναι στο μηδέν για να τα μεταφέρετε στο εσωτερικό χώρο.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζετε ακόμα όταν αγοράζετε κάποιο φυτό από ένα φυτώριο και προσπαθήσετε να το βάλετε στο σπίτι, στο οποίο πολλές φορές οι συνθήκες ανάπτυξης είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες του φυτωρίου. Για όποια αλλαγή, αυτή πρέπει να γίνει με μέτρο και με ομαλό τρόπο.

2.Θερμοκρασία, όχι υψηλή
Να αποφύγετε θέσεις κοντά σε θερμαντικό σώμα(καλοριφέρ), τζάκι, κτλ. Προτιμήστε μια θέση χωρίς δυνατή ροή του αέρα, στην οποία να επικρατεί μια σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 18 και 20 °C.
Μια πτώση της θερμοκρασίας μερικών βαθμών τη νύχτα δεν πειράζει.
Μερικά φυτά προτιμούν πιο δροσερές θερμοκρασίες το χειμώνα γύρο στους 10 ° C. Όπως η πικροδάφνη, η αζαλέα, η στρελίτζια, η δατούρα, το κυκλάμινο, κτλ. Αυτά τα φυτά, μπορείτε τον χειμώνα να τα σκεπάσετε απλά, ή να τα τοποθετήσετε σε δροσερό μέρος.

3.Υγρασία, απαραίτητη
Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικής καταγωγής και προτιμούν ιδιαίτερα την υγρή ατμόσφαιρα. Όμως η θέρμανση έχει σαν συνέπεια την μείωση της σχετικής υγρασίας του αέρα στο χώρο, πράγμα που προκαλεί το κίνδυνο μαρασμού των φυτών σας. Σε τέτοια περίπτωση, καλό είναι να ανοιγοκλείνονται σε τακτά διαστήματα τα παράθυρα σας για να ανανεωθεί ο αέρας στο σπίτι, ή ακόμα μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά τα δοχεία με νερό, έτσι ώστε όταν εξατμίζεται το νερό με τη θερμότητα, να ισορροπείτε και η υγρασία του αέρα. Μπορείτε επίσης με ένα σπρέι νερού να ψεκάζετε τακτικά το φύλλωμα. Μια τελευταία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε υγραντήρες με τα σύγχρονα κλιματιστικά.
Τοποθετώντας τα φυτά σας σε ομάδες, δημιουργείται ένα τοπικό μικρόκλιμα, στο οποίο η υγρασία από την εξάτμιση θα ωφελήσει ομαδικά τα φυτά. Ένα ελάχιστο ποσοστό (60%) υγρασία του αέρα απαιτείται κυρίως για τα φυτά τροπικής καταγωγής, τα οποία αναπτύσσονται σε περιβάλλον κορεσμένης ατμόσφαιρας.
Η έλλειψη υγρασίας στο χώρο παρατηρείτε με την ξήρανση στα άκρα των φύλλων.

4.Πότισμα, σωστή δόση
Σίγουρα είναι μια από τις πιο ευαίσθητες φροντίδες. Καλύτερα να μην ποτίζετε καθόλου από το να κατακλύζονται τα φυτά σας στο νερό! Η περίσσεια του νερού κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης προκαλεί σήψη των ριζών στην αρχή και όταν θα διαπιστωθεί με την πτώση των φύλλων, πάντα θα είναι ήδη πολύ αργά.
Ως εκ τούτου να περιορίζετε το πότισμα στο ελάχιστο! Για την παρατήρηση της υγρασίας του εδάφους, απλά βάζετε το δάχτυλο σας στο χώμα, εάν είναι ξερό το χώμα τότε μπορείτε να ποτίζετε. Προσοχή, οι φτέρες από την άλλη δεν τους αρέσει πάρα πολύ μεγάλη ξηρή περίοδο. Κατά μέσο όρο ένα ελαφρύ πότισμα την εβδομάδα το χειμώνα είναι μια καλή βάση για την διατήρηση των σωστών συνθηκών στα φυτά.
Να αποφύγετε τις γλάστρες που επιτρέπουν τα νερά να λιμνάζουν και όπου οι ρίζες είναι σε επαφή με το νερό. Αυτός ο τύπος των γλαστρών μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά τώρα έχουμε χειμώνα!
Μην αφήνετε νερό στα πιατάκια των γλαστρών το χειμώνα, θα κορεστεί με νερό το κάτω μέρος της γλάστρας με άμεσο κίνδυνο, την σήψη των ριζών. Για τις ορχιδέες, ανεξαρτήτως εποχής, πάντα να αδειάστε το πιατάκι.
Το χειμώνα, το νερό από την βρύση είναι συχνά πολύ κρύο, γεμίζετε ένα ποτιστήρι και το αφήνετε για 24 ώρες μέσα στο σπίτι πριν το χρησιμοποιείτε. Έτσι το νερό θα είναι σε θερμοκρασία
δωματίου και κατά το πότισμα τα φυτά δεν θα υποφέρουν από θερμικό σοκ. Δεύτερο πλεονέκτημα,
το χλώριο μετά από αυτό το διάστημα θα έχει ελαττωθεί ή και απομακρυνθεί εντελώς.

5.Το λίπασμα, όχι το χειμώνα
Όπως προαναφέρθηκε, τα φυτά βρίσκονται σε περίοδο ληθάργου, οπότε δεν βάζουμε λίπασμα. Όχι μόνο θα είναι μια απλή σπατάλη αλλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής του ληθάργου, ενώ οι συνθήκες ανάπτυξης των φυτών δεν είναι ακόμα κατάλληλες.

6.Φως
Επειδή το χειμώνα υπάρχει μείωση του φωτός, τοποθετείτε τα φυτά σας πιο κοντά στο παράθυρα χωρίς πάντως το φύλλωμα τους να είναι σε επαφή με το τζάμι. Προτιμότερη είναι μια ζώνη των 2 μέτρων από το παράθυρο, κατά προτίμηση με νότιο προσανατολισμό. Φυσικά, μην ανοίγετε τα παράθυρά σας, ή αλλιώς να απομακρύνετε τα φυτά σας εκ των προτέρων, επειδή ένα κρύο αέρα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα φυτά.
Η έλλειψη του φωτός εκδηλώνεται συνήθως με κιτρίνισμα του φυλλώματος των φυτών και πτώση των φύλλων. Επίσης, οι νεαροί βλαστοί επιμηκύνονται και κάμπτονται προς τις ακτίνες του φωτός.
Για να μην προκαλείται κατσάρωμα των φύλλων από τη μία μόνο πλευρά, να στρέφετε τακτικά τις γλάστρες σας.

7.Τεχνητό φως, γιατί όχι!
Ο τεχνητός φωτισμός επιτυγχάνεται με λαμπτήρες φθορισμού ή ειδικού τύπου που αναπαράγουν το φάσμα του ηλιακού φωτός. Συνδέστε το σύστημα φωτισμού σε ένα χρονόμετρο με μια περίοδο των 12 έως 13 ωρών την ημέρα. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης όσον αφορά τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή καψίματος των φύλλων των πρασίνων φυτών σας. Πάντως να τηρείται τουλάχιστον μια απόσταση των 50 cm.
Σημειώστε ότι οι κοινές μας λαμπτήρες δεν επιτρέπουν αυτού του είδους φωτισμού για φυτά.

8.Σκόνης στα φύλλα
Το φως προσλαμβάνεται από τα φύλλα των φυτών (το φαινόμενο της φωτοσύνθεσης), γι' αυτό είναι απαραίτητο τα φύλλα να είναι πάντα καθαρά. Χρησιμοποιήστε ένα απλό σφουγγάρι(να μην έχει προηγουμένως κανένα προϊόν καθαρισμού !), και σκουπίστε το φύλλωμα των φυτών σας. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα στην περίπτωση των κάκτων.

9.Μεταφύτευση, μόνο την άνοιξη
Μην μεταφυτεύετε τα φυτά σας σ' αυτή τη περίοδο! Όπως με το λίπασμα, μπορεί να προκαλέσει την διακοπή του ληθάργου, και μια βέβαια αποτυχία! Για να γίνει αυτό, περιμένετε τον ερχομό της άνοιξης!


Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Τα διάφορα πρόσθετα τροφίμων που καταλήγουν στο στομάχι μας




Πάνω στις ετικέτες συσκευασιών τροφίμων, σίγουρα έχετε αντιληφθεί εκτός των άλλων, στο ειδικό μέρος με τα συστατικά του προϊόντος, και μερικούς αριθμούς με γράμματα(κώδικες), του τύπου: Ε+αριθμός. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στα πρόσθετα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος μας. Γενικά τα πρόσθετα είναι φυσικά ή συνθετικά προϊόντα , και χρησιμοποιούνται για διάφορους ρόλους όπως: για την συντήρηση του προϊόντος, ενίσχυση του χρώματος(ή απλά για το χρώμα), για την βελτίωση γεύσης, την βελτίωση της οξύτητας, κτλ. Στους παρακάτω πίνακες, τα επιτρεπόμενα για χρήση πρόσθετα ταξινομούνται ανάλογα με τον ρόλο τους. Έτσι έχοντας οποιοδήποτε προϊόν στο σπίτι, μπορείτε να κατανοήσετε τον λόγο που χρησιμοποιήθηκαν και κυρίως να δείτε εάν τουλάχιστον χρησιμοποιήθηκαν επιτρεπόμενα πρόσθετα.
 

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους
στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Γλυκαντικά

Κωδικός Περιγραφή
Ε 420 Σορβιτόλη

(i) σορβιτόλη

(ii) σιρόπι σορβιτόλης
Ε 421 Μαννιτόλη
Ε 953 Ισομαλτιτόλη (Isomalt)
Ε 965 Μαλτιτόλη

(i) μαλτιτόλη

(ii) σιρόπι μαλτιτόλης
Ε 966 Λακτιτόλη
Ε 967 Ξυλιτόλη
Ε 950 Ακετοσουλφαμη Κ
Ε 951 Ασπαρτάμη
Ε 952 Κυκλαμινικό οξύ, νάτριο και ασβέστιο
Ε 954 Ζαχαρίνη, άλατα με Na, K και Ca
Ε 955 Sucralose
Ε 957 Θαυματίνη
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC
E 962 Άλας ασπαρτάμης -ακετοσουλφάμης
Ε 968* Ερυθριτόλη

 

Χρωστικές

Κωδικός Περιγραφή
E100 Κουρκουμίνη
E101 (i) Ριβοφλαβίνη

(ii) 5’ φωσφορική ριβοφλαβίνη
E102 Ταρτραζίνη
E104 Κίτρινο της κινολίνης
E110 Κίτρινο Sunset FCF;
Κιτρινοπορτοκαλί S
E120 Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ, Καρμίνες
E122 Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη
E123 Αμαράνθη
E124 Πονσώ 4R; Ερυθρό της κοχενίλης A
E127 Ερυθροσίνη
E129 Ερυθρό-Allura AC
E131 Μπλε πατεντέ V
E132 Ινδικοτίνη, Ινδικοκαρμίνη
E133 Λαμπρό κυανό FCF
E140 Χλωροφύλλες και χλωροφυλλίνες
E141 Σύμπλοκα των χλωροφυλλών και χλωροφυλλινών με χαλκό
E142 Πράσινο S
E150α Απλό καραμελόχρωμα
E150β Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα
E150γ Εναμμώνιο καραμελόχρωμα
E150δ Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα
E151 Λαμπρό Μαύρο BN; Μαύρο PN
E153 Φυτικός άνθρακας
E154 Καστανό FK
E155 Καστανό HT
E160α Καροτένια:

i. Μείγματα καροτενίων

ii. β-καροτένιο
E160β Αννάτο, μπιξίνη, νορμπιξίνη
E160γ Εκχύλισμα πάπρικας, καψανθίνη, καψορουμπίνη
E160δ Λυκοπένιο
E160ε β-από-8’-καροτενάλη (C30)
E160στ Αιθυλεστέρας του β-από-8’καροτενικού οξέως (C30)
E161β Λουτεΐνη
E161ζ Κανθαξανθίνη
E162 Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, βετανίνη
E163 Ανθοκυάνες (Ανθοκυανίνες)
E170 Ανθρακικό ασβέστιο
E171 Διοξείδιο του τιτανίου
E172 Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου
E173 Αργίλιο (αλουμίνιο)
E174 Άργυρος
E175 Χρυσός
E180 Λιθορουμπίνη BK

 

Συντηρητικά

Κωδικός Περιγραφή
Ε 200 Σορβικό οξύ
Ε 202 Σορβικό κάλιο
Ε 203 Σορβικό ασβέστιο
Ε 210 Βενζοϊκό οξύ
Ε 211 Βενζοϊκό νάτριο
Ε 212 Βενζοϊκό κάλιο
Ε 213 Βενζοϊκό ασβέστιο
Ε 214 p-Υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο
Ε 215 p-Υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου, άλας με νάτριο
Ε 216 p-Υδροξυβενζοϊκό προπύλιο
Ε 217 p-Υδροξυβενζοϊκού προπυλίου, άλας με νάτριο
Ε 218 p -Υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο
Ε 219 p-Υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου, άλας με νάτριο
Ε 220 Διοξείδιο του θείου
Ε 221 Θειώδες νάτριο
Ε 222 Όξινο θειώδες νάτριο
Ε 223 Πυροθειώδες νάτριο
Ε 224 Πυροθειώδες κάλιο
Ε 226 Θειώδες ασβέστιο
Ε 227 Όξινο θειώδες ασβέστιο
Ε 228 Όξινο θειώδες κάλιο
Ε 234 Νισίνη
Ε 235 Ναταμυκίνη
Ε 239 Εξαμεθυλενοτετραμίνη
Ε 242 Πυροκαρβονικό διμεθύλιο
Ε 249 Νιτρώδες κάλιο
Ε 250 Νιτρώδες νάτριο
Ε 251 Νιτρικό κάλιο
Ε 252 Νιτρικό νάτριο
Ε 280 Προπιονικό οξύ
Ε 281 Προπιονικό νάτριο
Ε 282 Προπιονικό ασβέστιο
Ε 283 Προπιονικό κάλιο
Ε 284 Βορικό οξύ
Ε 285 Βορικό νάτριο (βόραξ)
Ε 1105 Λυσοζύμη

 

Αντιοξειδωτικά

Κωδικός Περιγραφή
Ε 300 Ασκορβικό οξύ
Ε 301 Ασκορβικό νάτριο
Ε 302 Ασκορβικό ασβέστιο
Ε 304 Εστέρες λιπαρών οξέων με ασκορβικό

i) Παλμιτικό ασκορβύλιο

ii) Στεατικό ασκορβύλιο
Ε 306 Εκχύλισμα πλούσιο σε τοκοφερόλες
Ε 307 α-Τοκοφερόλη
Ε 308 γ-Τοκοφερόλη
Ε 309 δ-Τοκοφερόλη
Ε 310 Γαλλικός προπυλεστέρας
Ε 311 Γαλλικός οκτυλεστέρας
Ε 312 Γαλλικός δωδεκυλεστέρας
Ε 315 Ερυθορβικό οξύ
Ε 316 Ερυθορβικό νάτριο
Ε 320 Βουτυλική υδροξυανισόλη (BHA)
Ε 321 Βουτυλικό υδροξυτολουόλιο (BHT)
E 586* 4-Εξυλορεσορκινόλη

 

Γαλακτωματοποιητές, Πυκνωτικά μέσα, Πηκτωματογόνοι
παράγοντες, Συμπλοκοποιητές, Σταθεροποιητές

Κωδικός Περιγραφή
Ε 322 Λεκιθίνες
Ε 400 Αλγινικό οξύ
Ε 401 Αλγινικό νάτριο
Ε 402 Αλγινικό κάλιο
Ε 403 Αλγινικό αμμώνιο
Ε 404 Αλγινικό ασβέστιο
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2
Ε 406 Άγαρ -άγαρ
Ε 407 Καραγενάνη
Ε 407α Τροποποιημένα φύκη Eucheuma
Ε 410 Κόμμι χαρουπιών
Ε 412 Κόμμι γκουάρ
Ε 413 Τραγακάνθινο κόμμι
Ε 414 Κόμμι ακακίας (αραβικό κόμμι)
Ε 415 Ξανθανικό κόμμι
Ε 416 Κόμμι καράγια
Ε 417 Κόμμι τάρα
Ε 418 Κόμμι τζελάν
Ε 425 Konjac

i) Κόμμι konjac

ii) Γλυκομανάνη konjac
E 432 Μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20)
E 433 Μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80)
E 434 Μονοπαλμιτική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate
40)
E 435 Μονοστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate
60)
E 436 Τριστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65)
Ε 440 Πηκτίνες

i) Πηκτίνη

ii) Αμιδούχος πηκτίνη
Ε 442 Φωσφατίδια του αμμωνίου
Ε 444 Ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη
Ε 445 Εστέρες γλυκερίνης με κολοφώνιο ξύλου
Ε 460 Κυτταρίνη (μικροκρυσταλλική ή σε σκόνη)
Ε 461 Μεθυλοκυτταρίνη
Ε 462 * Αιθυλοκυτταρίνη
Ε 463 Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη
Ε 464 Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη
Ε 465 Αιθυλομεθυλοκυτταρίνη
Ε 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη

Καρβοξυμεθυλοκυτταρινικό νάτριο
E 468 Νάτριο της καρβοξυμεθυλο κυτταρίνης με σταυροδεσμούς
Ε 469 Προϊόν ενζυμικής υδρόλυσης της καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης
Ε 470 α Άλατα λιπαρών οξέων με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο
Ε 470 β Άλατα λιπαρών οξέων με μαγνήσιο
Ε 471 Μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 α Εστέρες του οξικού οξέος με μονο- και δι-γλυκερίδια
λιπαρών οξέων
Ε 472 β Εστέρες του γαλακτικού οξέος με μονο- και δι-γλυκερίδια
λιπαρών οξέων
Ε 472 γ Εστέρες του κιτρικού οξέος με μονο- και δι-γλυκερίδια
λιπαρών οξέων
Ε 472 δ Εστέρες του τρυγικού οξέος με μονο- και δι-γλυκερίδια
λιπαρών οξέων
Ε 472 ε Εστέρες του μονο- και δι-ακετυλο-τρυγικού οξέος με
μονο- και δι-γλυκερίδια
λιπαρών οξέων
Ε 472 στ Μικτοί εστέρες του οξικού και τρυγικού οξέος με μονο-
και δι-γλυκερίδια
λιπαρών οξέων
Ε 473 Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη
Ε 474 Σακχαρογλυκερίδια
Ε 475 Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 476 Πολυγλυκερίδια του πολυρυκινελαϊκού οξέος
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανο- διόλη-1,2
Ε 479β Θερμικώς οξειδωμένο σογιέλαιο που έχει αντιδράσει με
μονο- και δι-γλυκερίδια
λιπαρών οξέων
Ε 481 Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο
Ε 482 Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο
Ε 483 Τρυγικό στεατύλιο
E 491 Μονοστεατική σορβιτάνη
E 492 Τριστεατική σορβιτάνη
E 493 Μονολαυρική σορβιτάνη
E 494 Μονοελαϊκή σορβιτάνη
E 495 Μονοπαλμιτική σορβιτάνη
Ε 1103 Ιμβερτάση

 

Ενισχυτικά γεύσης, Οξέα, Ρυθμιστές οξύτητας,
Αντισυσωματοποιητικοί παράγοντες, Τροποποιημένα άμυλα, Διογκωτικά αρτοποιίας, Αντιαφριστικοί παράγοντες, Υλικά για γλασάρισμα, Βελτιωτικό αλεύρων, Σκληρυντικοί παράγοντες, Υγροσκοπικά μέσα, Ένζυμα, Διογκωτικοί παράγοντες, Προωστικοί παράγοντες, Αέρια συσκευασίας

Κωδικός Περιγραφή
Ε 170 Ανθρακικά άλατα ασβεστίου

i) Ανθρακικό ασβέστιο

ii) Όξινο ανθρακικό ασβέστιο
Ε 260 Οξικό οξύ
Ε 261 Οξικό κάλιο
Ε 262 Άλατα του οξικού οξέος με νάτριο

i) Οξικό νάτριο

ii) Όξινο οξικό νάτριο (διοξικό νάτριο)
Ε 263 Οξικό ασβέστιο
Ε 270 Γαλακτικό οξύ
Ε 290 Διοξείδιο του άνθρακα
Ε 296 Μηλικό οξύ
Ε 297 Φουμαρικό οξύ
Ε 325 Γαλακτικό νάτριο
Ε 326 Γαλακτικό κάλιο
Ε 327 Γαλακτικό ασβέστιο
Ε 330 Κιτρικό οξύ
Ε 331 Άλατα του κιτρικού οξέος με νάτριο

i) Δισόξινο κιτρικό νάτριο

ii) Όξινο κιτρικό νάτριο

iii) Κιτρικό νάτριο
Ε 332 Άλατα του κιτρικού οξέος με κάλιο

i) Δισόξινο κιτρικό κάλιο

ii) Κιτρικό κάλιο
Ε 333 Άλατα του κιτρικού οξέος με ασβέστιο

i) Δισόξινο κιτρικό ασβέστιο

ii) Όξινο κιτρικό ασβέστιο

iii) Κιτρικό ασβέστιο
Ε 334 Τρυγικό οξύ L+-
Ε 335 Άλατα του τρυγικού οξέος με νάτριο

i) Όξινο τρυγικό νάτριο

ii) Τρυγικό νάτριο
Ε 336 Άλατα του τρυγικού οξέος με κάλιο

i) Όξινο τρυγικό κάλιο

ii) Τρυγικό κάλιο
Ε 337 Τρυγικό καλιονάτριο
Ε 338 Φωσφορικό οξύ
E 339 Φωσφορικά άλατα νατρίου

i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο

ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο

iii) Φωσφορικό νάτριο
E 340 Φωσφορικά άλατα καλίου

i) Δισόξινο φωσφορικό κάλιο

ii) Όξινο φωσφορικό κάλιο

iii) Φωσφορικό κάλιο
E 341 Φωσφορικά άλατα ασβεστίου

i) Δισόξινο φωσφορικό ασβέστιο

ii) Όξινο φωσφορικό ασβέστιο

iii) Φωσφορικό ασβέστιο
E 343 Φωσφορικά άλατα μαγνησίου

i) Δισόξινο φωσφορικό μαγνήσιο

ii) Όξινο φωσφορικό μαγνήσιο
Ε 350 Άλατα του μηλικού οξέος με νάτριο

i) Μηλικό νάτριο

ii) Όξινο μηλικό νάτριο
Ε 351 Μηλικό κάλιο
Ε 352 Άλατα του μηλικού οξέος με ασβέστιο

i) Μηλικό ασβέστιο

ii) Όξινο μηλικό ασβέστιο
Ε 353 Μετατρυγικό οξύ
Ε 354 Τρυγικό ασβέστιο
Ε 355 Αδιπικό οξύ
Ε 356 Αδιπικό νάτριο
Ε 357 Αδιπικό κάλιο
Ε 363 Ηλεκτρικό οξύ
Ε 380 Κιτρικό αμμώνιο
Ε 385 Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό ασβεστιονάτριο (άλας του EDTA
με ασβεστιονάτριο)
Ε 422 Γλυκερίνη
Ε 426* Ημικυτταρίνη σόγιας
Ε 431 Στεατικό πολυοξυαιθυλένιο (40)
E 450 Άλατα του πυροσφωρικού οξέος

i) Δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο

ii) Όξινο πυροφωσφορικό κάλιο

iii) Πυροφωσφορικό νάτριο

iv) Πυροφωσφορικό κάλιο

v) Πυροφωσφορικό ασβέστιο

vii) Δισόξινο πυροφωσφορικό ασβέστιο
E 451 Άλατα του τριφωσφορικού οξέος

i) Τριφωσφορικό νάτριο

ii) Τριφωσφορικό κάλιο
E 452 Πολυφωσφορικά άλατα

i) Πολυφωσφορικό νάτριο

ii) Πολυφωσφορικό κάλιο

iii) Πολυφωσφορικό ασβέστιο- νάτριο

iv) Πολυφωσφορικά άλατα ασβεστίου
E 459 β-κυκλοδεξτρίνη
Ε 500 Ανθρακικά άλατα νατρίου

i) Ανθρακικό νάτριο

ii) Όξινο ανθρακικό νάτριο

iii) Σεσκιανθρακικό νάτριο
Ε 501 Ανθρακικά άλατα καλίου

i) Ανθρακικό κάλιο

ii) Όξινο ανθρακικό κάλιο
Ε 503 Ανθρακικά άλατα αμμωνίου

i) Ανθρακικό αμμώνιο

ii) Όξινο ανθρακικό αμμώνιο
Ε 504 Ανθρακικά άλατα μαγνησίου

i) Ανθρακικό μαγνήσιο

ii) Ανθρακικό υδροξείδιο του μαγνησίου ( Όξινο ανθρακικό μαγνήσιο)
Ε 507 Υδροχλωρικό οξύ
Ε 508 Χλωριούχο κάλιο
Ε 509 Χλωριούχο ασβέστιο
Ε 511 Χλωριούχο μαγνήσιο
Ε 512 Χλωριούχος κασσίτερος
Ε 513 Θειικό οξύ
Ε 514 Άλατα του θειϊκού οξέος με νάτριο

i) Θειικό νάτριο

ii) Όξινο θειικό νάτριο
Ε 515 Άλατα του θειικού οξέος με κάλιο

i) Θειικό κάλιο

ii) Όξινο θειικό κάλιο
Ε 516 Θειικό ασβέστιο
Ε 517 Θειϊκό αμμώνιο
Ε 520 Θειϊκό αργίλιο
Ε 521 Θειϊκό αργιλιονάτριο
Ε 522 Θειϊκό αργιλιοκάλιο
Ε 523 Θειϊκό αργιλιοαμμώνιο
Ε 524 Υδροξείδιο του νατρίου
Ε 525 Υδροξείδιο του καλίου
Ε 526 Υδροξείδιο του ασβεστίου
Ε 527 Υδροξείδιο του αμμωνίου
Ε 528 Υδροξείδιο του μαγνησίου
Ε 529 Οξείδιο του ασβεστίου
Ε 530 Οξείδιο του μαγνησίου
Ε 535 Σιδηροκυανιούχο νάτριο
Ε 536 Σιδηροκυανιούχο κάλιο
Ε 538 Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο
Ε 541 Φωσφορικό αργιλιονάτριο, όξινη ουσία
E 551 Διοξείδιο του πυριτίου
E 552 Πυριτικό ασβέστιο
E 553α i) Ορθοπυριτικό μαγνήσιο

ii) Τριπυριτικό μαγνήσιο
E 553β Τάλκης
E 554 Πυριτικό αργιλιονάτριο
E 555 Πυριτικό αργιλιοκάλιο
E 556 Πυριτικό αργιλιασβέστιο
Ε 558 Μπεντονίτης
E 559 Πυριτικό αργίλιο (καολίνης)
Ε 570 Λιπαρά οξέα
Ε 574 Γλυκονικό οξύ
Ε 575 Γλυκονο-δ-λακτόνη
Ε 576 Γλυκονικό νάτριο
Ε 577 Γλυκονικό κάλιο
Ε 578 Γλυκονικό ασβέστιο
Ε 579 Γλυκονικός σίδηρος
Ε 585 Γαλακτικός σίδηρος
Ε 620 Γλουταμινικό οξύ
Ε 621 Όξινο γλουταμινικό νάτριο
Ε 622 Όξινο γλουταμινικό κάλιο
Ε 623 Όξινο γλουταμινικό ασβέστιο
Ε 624 Όξινο γλουταμινικό αμμώνιο
Ε 625 Όξινο γλουταμινικό μαγνήσιο
Ε 626 Γουανιλικό οξύ
Ε 627 Γουανιλικό νάτριο
Ε 628 Γουανιλικό κάλιο
Ε 629 Γουανιλικό ασβέστιο
Ε 630 Ινοσινικό οξύ
Ε 631 Ινοσινικό νάτριο
Ε 632 Ινοσινικό κάλιο
Ε 633 Ινοσινικό ασβέστιο
Ε 634 Άλατα με ασβέστιο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων
Ε 635 Άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων
Ε 640 Γλυκίνη και το άλας της με νάτριο
E 650 Οξικός ψευδάργυρος
Ε 900 Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο
E 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος
E 902 Κανδελιλλικός κηρός
E 903 Καρναουβικός κηρός
E 904 Σελάκ
E 905 Μικροκρυσταλλικός κηρός
E 907 Υδρογονωμένο πολύ-1-δεκένιο
E 912 Εστέρες του μοντανικού οξέος
E 914 Κηρός οξειδωμένων πολυαιθυλενίων
Ε 920 L-Κυστεΐνη
Ε 927β Καρβαμίδιο
Ε 938 Αργό
Ε 939 Ήλιο
Ε 941 Άζωτο
Ε 942 Υποξείδιο του αζώτου
E 943α Βουτάνιο
Ε 943β Ισοβουτάνιο
E 944 Προπάνιο
Ε 948 Οξυγόνο
E 949 Υδρογόνο
Ε 999 Εκχύλισμα κιλάιας
Ε 1200 Πολυδεξτρόζη
Ε 1201 Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
Ε 1202 Πολυβινυλοπολυπυρρολιδόνη
Ε 1204* Πουλουλάνη
Ε 1404 Οξειδωμένο άμυλο
Ε 1410 Δισόξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1412 Όξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1413 Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1414 Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
Ε 1420 Ακετυλιωμένο άμυλο
Ε 1422 Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο
Ε 1440 Υδροξυ προπυλ άμυλο
Ε 1442 Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλο
Ε 1450 Οκτενυλ ηλεκτρικόαμυλονάτριο
E 1451 Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο
Ε 1452* Αργιλιούχο οκτενυλο-ηλεκτρικό άμυλο (SAOS)

Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000
Ε 1505 Κιτρικό τριαιθύλιο
E 1517 Διοξικός γλυκερινεστέρας (διακετίνη)
E 1518 Τριοξικό γλυκερύλιο (τριακετίνη)
E 1519 Βενζυλική αλκοόλη
E 1520 Προπανο-1,2-διόλη (προπυλενογλυκόλη)
* Οι προσθήκες των προσθέτων: Ε426, Ε462, Ε586, Ε968, Ε1204 και Ε1452
έγιναν με την
Οδηγία 2006/52/ΕΚ. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω Οδηγίας, τα κράτη
μέλη θέτουν σε ισχύ
έως τις 15 Φεβρουαρίου 2008 τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και
διοικητικές διατάξεις για
να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία.

-->

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Μερικά "σπιτικά" εντομοκτόνα

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΏΝ ΕΝΤΌΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Προσοχή
  • Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την αποτελεσματικότητά των συνταγών αυτών.
  • Σας συνιστώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προετοιμασία, το χειρισμό, τη χρήση και την αποθήκευση φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών “σπιτικών φυτοφαρμάκων “. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ακόμα και αν είναι φυσικά.
  • Προστατέψτε τον εαυτό σας φορώντας γάντια, προστατευτικά γυαλιά και μακριά ρούχα. Κατά προτίμηση να χρησιμοποιήσετε ειδικά μέσα(δοχεία, ψεκαστήρα, κτλ) κατά την προετοιμασία, την αποθήκευση και εφαρμογή των σπιτικών αυτών εντομοκτόνων. Μαρκάρετε σωστά τα δοχεία στα οποία φυλάτε τα φυτοφάρμακα στο σπίτι και να τα κρατήσετε μακριά από τα παιδιά.
  • Πριν να εφαρμόζετε αυτά τα σπιτικά φάρμακα πάνω στα φυτά, δοκιμάστε τα πρώτα σε μερικά φύλλα και περιμένετε 24 με 48 ώρες, για τον έλεγχο οποιαδήποτε μορφής συμπτωμάτων φυτοτοξικότητας (Τα οποία συμπτώματα μπορεί να είναι: Αποχρωματισμός, κηλίδες, μαρασμός, αποξήρανσης, πτώση των φύλλων, κλπ.). Εάν ναι, παρατηρείτε τέτοια συμπτώματα, να μην ψεκάζετε τότε το συγκεκριμένο διάλυμα στα φυτά σας.
  • Αποφύγετε τη εφαρμογή των φυτοφαρμάκων σε συνθήκες δυνατού ανέμου, δυνατής ηλιοφάνειας, κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καιρού ή συνθηκών ξηρασίας.
  • Τα σπιτικά αυτά φυτοφάρμακα δεν είναι επιλεκτικά (δεν έχουν δράση για συγκεκριμένα έντομα) έτσι μπορεί να σκοτώσουν τόσο τους ωφέλιμους οργανισμούς όσο και τα παράσιτα.

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΆ ΕΝΤΌΜΩΝ ΚΑΙ ΑΚΆΡΕΩΝ
Εντομοκτόνο – σαπούνι

Αραιώνετε 5 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) υγρού σαπουνιού πιάτων σε 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό.
Ψεκάστε τα προσβεβλημένα φυτά από ακάρεα (αράχνες ή τετράνυχοι), από αλευρώδεις(μικρά έντομα άσπρου χρώματος στα κάτω μέρος των φύλλων) , από αφίδες(ή μελίγκρα) και θρίπες(πολύ μικρά έντομα, που προσβάλλουν σχεδόν όλα τα μέρη ενός φυτού).
Σημείωση: το εντομοκτόνο - σαπούνι δεν έχει προληπτική δράση. Δρα με την επαφή, δηλαδή πρέπει να είναι σε επαφή με το έντομο για να είναι αποτελεσματικό.




(1)Αλευρώδης (2)Θρίπα

(3)τετράνυχος Αφίδες(4)

Νηματλωδες(6) Ωίδιο(5)




Εντομοκτόνο με βάση το Σκόρδο

Βάλτε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα μπλέντερ και προσθέτετε 500 ml (2 φλιτζάνια) νερό. Ανακατέψτε μέχρι το σκόρδο να πολτοποιείται. Στην συνέχει τοποθετείτε το υγρό μέσα σ' ένα δοχείο με καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες. Μετά στραγγίζουμε το υγρό. Το στραγγισμένο υγρό αραιώνεται σε 4 λίτρα (12 φλιτζάνια) νερό. Στη συνέχεια προσθέστε μία ή δύο σταγόνες από το άνω εντομοκτόνο σαπούνι ως συγκολλητική ουσία. Ψεκάστε τα προσβεβλημένα φυτά από ακάρεα(3) (αράχνη), αλευρώδης(1), αφίδες(4) και θρίπες(2).
Σημείωση: Και αυτό το διάλυμα δρα μόνο με την επαφή για να είναι αποτελεσματικό.

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΆ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΏΝ ΑΣΘΕΝΕΙΏΝ

Διάλυμα μαγειρικής σόδας

Διαλύετε 5 g (1 κουταλάκι του γλυκού) μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερού και προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων για την ενίσχυση της πρόσφυσης. Ψεκάστε προληπτικά κατά το ωίδιο(5)(άσπρη πούδρα) και την καπνιά(μαύρη πούδρα). Επαναλάβετε
κάθε 7 έως 14 ημέρες ή μετά από μια βροχή.

Αφέψημα της Αλογοουράς (ή Ιππουρίδας των αγρών )

Γεμίστε ένα σκεύος με φρέσκα φυτά αλογοουράς και σκεπάστε τα με νερό. Έπειτα τα σιγοβράστε για 45-60 λεπτά. Φιλτράρετε μόλις κρυώσουν. Αραιώστε το φιλτραρισμένο υγρό σε 9 φορές τον όγκο του. Προσθέστε 2 ml (1 / 2 κουταλάκι του γλυκού) του εντομοκτόνο - σαπούνι ανά λίτρο αραιωμένου εκχυλίσματος. Ψεκάστε για την πρόληψη κατά το ωίδιο και τη καπνιά. Εάν τα φυτά παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα προσβολής, ψεκάζετε ακόμα μετά από δυο ημέρες.
Σημείωση: όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα φυτά αλογοουράς, κατά το αφέψημα, να χρησιμοποιείτε μισό ποσό από το προτεινόμενο.
Έγχυμα λουλουδιών χαμομηλιού

Βάζετε 7 γραμμάρια αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού (περίπου 5 κουταλιές της σούπας) σε 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) βραστό νερό. Μόλις κρυώσει, το φιλτράρετε. Ψεκάζετε το εκχύλισμα για την πρόληψη ή τον έλεγχο της τήξης των σπορείων.

Αφέψημα της καλέντουλας

Μέσα σ' ένα πλαστικό ή γυάλινο σκεύος (πάντως όχι μεταλλικό), που να κλείνεται ερμητικά, τοποθετείτε 1 κιλό φρέσκα φύλλα καλέντουλας, και 10 λίτρα νερού, κλείνετε καλά και μετά από 2 – 3 ημέρες, φιλτράρετε και στην συνέχεια αραιώνετε το εκχύλισμα σε ποσοστό 10%(δηλαδή σε 10 λίτρα νερού για κάθε λίτρο εκχυλίσματος). Αμέσως ψεκάζετε το αραιωμένο εκχύλισμα κάτω στα φυτά όταν το έδαφος είναι λίγο υγρό. Αυτό το διάλυμα, καταπολεμά τους νηματώδες(6)(μικρά σκουλήκια που ζουν στο έδαφος ή νηματώδεις σκώληκες) και επίσης αυξάνει την ευρωστία των φυτών.





Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Τα τρόφιμα και η σχέση τους με τον εγκέφαλό μας

Τα τρόφιμα και η σχέση τους με τον εγκέφαλό μας

Τα τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο μας

Η νοημοσύνη και η μνήμη μας δεν αναπτύσσονται μόνο με την μάθηση ή την εκπαίδευση, αλλά και με το καθημερινό μας πιάτο, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί, η βέλτιστη τροφοδοσία μερικών στοιχείων στην διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την διανοητική μας λειτουργία και την ικανότητά μας στην μάθηση. Παρακάτω, οι διαιτολόγοι δίνουν μια γενική εικόνα των τροφίμων που συμβάλουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας.
Τροφές που ενισχύουν την ευφυΐα

1)
Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Κολοκύθες, ντομάτες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, καρότο, ... Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά (με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα) είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, μια χρωστική ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν απορροφάται στο στομάχι. Ωστόσο, η βιταμίνη Α χρησιμοποιείται ως καθαριστικό του σώματος μας και του κεφαλιού μας. Πράγματι, η βιταμίνη Α είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι οι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τοξικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρα μας. Επιπλέον, έστω χρωματισμένα ή μην, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, που βοηθούν την καταπολέμηση της κόπωσης και του άγχους. Αλλά να προσέξουμε να μην τα βράσουμε, για να μην χάσουν τις αρετές τους (ή αφού τα βράζουμε να καταναλώνουμε και το νερό βρασμού). Καλύτερα να μαγειρευτούν στον ατμό ή τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.
Στο μενού μας: ντομάτες, πιπεριές, καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, βατόμουρα, φράουλες, βατόμουρα

2)
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Παρέχουν πρωτεΐνες, αλλά και βιταμίνες Β2 και Β12. Η πρώτη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και η δεύτερη είναι η βιταμίνη της πνευματικής ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο η διατροφή μπορεί να μας ανεβάσει το ηθικό ή και να μας προστατεύει από την κατάθλιψη.
Στο μενού μας: γάλα, γιαούρτι, τυρί ... σε κάθε γεύμα!

3)
Φυτικά έλαια
Τα λίπη ίναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όχι όμως οποιαδήποτε λίπη. Τα φυτικά έλαια είναι εκείνα που πρέπει να μας απασχολήσει. πλούσια σε ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε, τα φυτικά έλαια προστατεύουν τον εγκέφαλο, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Στο μενού μας: Το ελαιόλαδο, καρυδέλαιο ...

4)
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο. Τα δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, περιέχουν όλα εκείνα απαραίτητα για τον εγκέφαλο προϊόντα. Προσοχή να αποφύγουμε τα μπισκότα επειδή πολλές φορές περιέχουν κορεσμένα λίπη, που είναι ο υπ 'αριθμόν ένα εχθρός της μνήμης.
Στο μενού μας: ψωμί, σιτάρι, ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά, δημητριακά ...

Τα τρόφιμα που τονώνουν τη μνήμη

1)
Ξηροί καρποί και οι ελαιούχοι σπόροι
αυτοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επίσης είναι πλούσιοι και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος. Ωστόσο, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να είναι η αιτία μερικών δυσκολιών στην σκέψη, μνήμη και στην εγρήγορση. Στο πρωινό μας ή κατά την διάρκεια της ημέρας, να καταναλώνουμε μερικούς ξηρούς καρπούς (δεν παχαίνουν), βοηθάνε να κρατηθούν οι νευρώνες μας στην κορυφή των δυνατοτήτων τους.
Στο μενού μας: σταφίδες, ξερά βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια ...

2)
Ψάρια
Τα ψάρια είναι οι βασικοί προμηθευτές μας σε ωμέγα-3, τα οποία είναι απαραίτητα στη λειτουργία των νευρώνων μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Για έναν εγκέφαλο σε καλή φόρμα πρέπει 2 με 3 φορές την εβδομάδα στο πιάτο μας να υπάρχουν ψάρια.
Στο μενού μας: σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός ...

3)
Εντόσθια
Τα εντόσθια είναι πιο πλούσια σε σίδηρο από το σπανάκι. Ο Σίδηρος βοηθά τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, προωθούν την καλή λειτουργία της μνήμης και την καλή συγκέντρωση. Κρίμα που τα παιδιά δεν τα προτιμάνε συνήθως, θα μπορούσε μάλιστα να τους βοηθήσει να στην επανάληψη των μαθημάτων τους και στα διαβάσματα τους!.
Στο μενού μας: καρδιά, συκώτι, νεφρά,... Και πάνω απ 'όλα: τα λουκάνικα!

Τα τρόφιμα που ενισχύουν τη συγκέντρωση

1)
Σοκολάτα
Ο εγκέφαλος αγαπά τη ζάχαρη, τη γλυκόζη. Έτσι, δεν είναι σωστό να του την στερείτε (ειδοποίηση προς αυτούς που κάνουν δίαιτα). Όμως πρέπει να μάθουμε να την καταναλώνουμε με μέτρο και κοινή λογική. Θέλετε κάτι γλυκό; Να παίρνετε μια σοκολάτα! Πλούσια σε θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, δύο ουσίες που κάνουν την σοκολάτα ένα κατ 'εξοχήν διεγερτικό του εγκεφάλου. Η σοκολάτα είναι επίσης ένα καλό αντιστρές. Όσο πλουσιότερη σε κακάο είναι η σοκολάτα, τόσο καλύτερη είναι η συγκέντρωση της σ' αυτές τις ουσίες.
Στο μενού μας: μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο

2)
Πράσινο τσάι και γκουαρανά
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Εάν καταναλωθεί με μέτρο, αυτό το τσάι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην εγρήγορση, τη συγκέντρωση και στη μνήμη. Το γκουαρανά είναι γνωστό για την προώθηση της εγρήγορσης. Οι Ινδοί του Αμαζονίου το χρησιμοποιούν επίσης ως αντιστρές, αντί-κόπωση και ως διεγερτικό του νευρικού συστήματος. Αλλά χωρίς καμιά κατάχρηση, επειδή το φυτό αυτό είναι επίσης πλούσιο σε καφεΐνη!

3)
Μέλι
Για την καταπολέμηση της κόπωσης και του άγχους, το μέλι, όπως και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα (πρόπολη, βασιλικός πολτός ...) είναι ένας καλός σύμμαχος. Είναι μια πηγή μετάλλων, ιχνοστοιχείων (μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό ...), βιταμινών (Β και C), και αντιοξειδωτικών. Παρέχει μια αίσθηση ευεξίας που ευνοεί την καλή συγκέντρωση.

4)
Δενδρολίβανο
Βάζετε στα πιάτα σας και λίγο δεντρολίβανο. Τα φλαβονοειδή που περιλαμβάνει, προωθούν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και έχουν διεγερτικές ιδιότητες.

Τα εχθρικά τρόφιμα για τον εγκεφάλου

Μια διατροφή με στόχο να τονώσει την λειτουργία του εγκεφάλου έχει νόημα μόνο εάν συνδυάζεται με μια καθημερινή εγκεφαλική δραστηριότητα (όπως το
sudoku, σταυρόλεξο ...), με τακτική άθληση και με καλό ύπνο.
Στη διατροφή μας, τα κορεσμένα λίπη καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κατάλογο των εχθρών του εγκεφάλου. Τα βρίσκουμε κυρίως σε βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αλλαντικά: δηλαδή, στα ζωικά λίπη. Αλλά λιγότερο συναντάμε αυτούς τους εχθρούς του εγκεφάλου στη διατροφή από ότι στον τρόπο ζωής μας και το περιβάλλον μας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και τη ρύπανση (ιδιαίτερα εκείνη που σχετίζεται με τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το αλουμίνιο, αλλά και αυτή που προκαλείται από τα φυτοφάρμακα και τα πρόσθετα). Τέλος, προσοχή στις ελλείψεις που υποδεικνύουν μια ανεπάρκεια στη διατροφή μας και που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Πάντα να συμβουλευόμαστε τον διαιτολόγο μας, για την σωστή εξειδίκευση των σωματικών αναγκών μας.


Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Οδηγός αποθήκης τροφίμων

ΑΠΟΘΉΚΗ ΤΡΟΦΊΜΩΝ
Γενικές οδηγίες

* Στην αποθήκη τροφίμων θα υπάρχει τάξη και καθαριότητα. Τυχόν κενά είδη
συσκευασίας θα φυλάσσονται σε ιδιαίτερο χώρο.
* Στην αποθήκη δεν θα διατηρούνται είδη άσχετα με τα τρόφιμα. θα διατηρούνται σε
ιδιαίτερα χωρισμένο χώρο της αποθήκης είδη όπως τα είδη καθαρισμού, είδη ρουχισμού,
κτλ.
*Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επεξεργασία ή κατεργασία ή συσκευασία τροφίμων ή ποτών
στους χώρους αποθήκευσης τους.
*Δεν θα πρέπει τα κανονικά τρόφιμα να μένουν στο ίδιο χώρο με τα υπολείμματα, από
τρόφιμα που προέρχονται από σπάσιμο συσκευασιών, με τις άδειες συσκευασίες ή υλικά
συσκευασίας.

ΤΟΙΧΟΙ: 
Σε ύψος 0.30 μ από το δάπεδο θα είναι επενδυμένοι με σκληρή τσιμεντοκονία πάχους 2 εκ. τουλάχιστον. Σε όλη την έκταση τους θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση χωρίς φθορές και θα υδροχρωματίζονται συχνά. Οι τοίχοι πρέπει να έχουν συνεχή και ομαλή επιφάνεια, χωρίς σπασίματα και ρωγμές. Ο χρωματισμός των τοίχων να είναι ανοιχτόχρωμος.

ΟΡΟΦΗ: 
Η οροφή θα είναι καλής κατασκευής χωρίς ρωγμές ή οπές. Απαραίτητη η κατασκευή ψευδοροφής αν ο χώρος καλύπτεται από κεραμωτή στέγη ή από το ξύλινο δάπεδο του υπερκείμενου ορόφου.

ΔΑΠΕΔΑ: 
Θα καλύπτονται καθολικά από συνεχές, αδιαπότιστο και μη εύθρυπτο υλικό ( μωσαϊκό, πέτρινες πλάκες, μπετόν ) κατεργασμένο έτσι ώστε να μην δημιουργείται σκόνη. Οι επιφάνειες των δαπέδων θα είναι λείες, χωρίς λακκούβες, επίσης θα παρουσιάζουν κλίσεις προς φρεάτια δαπέδου εφοδιασμένα με σιφώνια για εύκολο καθαρισμό και ξέπλυμα με νερό. Τα στόμια των φρεατίων ή και τα αποχετευτικά κανάλια, να καλύπτονται με μεταλλικές(ανοξείδωτες) σχάρες με κενά μέχρι 5 mm, και που μετακινούνται για να διευκολύνεται ο καθαρισμός τους. Σε όλες τις συνδέσεις των δαπέδων με τους τοίχους να μην υπάρχουν ρωγμές.

ΠΟΡΤΕΣ: 
Να είναι από υλικά που καθαρίζονται εύκολα. Δεν θα παραμένουν κενά μεταξύ αυτών και των δαπέδων μεγαλύτερα των 5 mm για να μην περάσουν τρωκτικά και έντομα.

ΠΑΡΑΘΥΡΑ: 
Σ΄ αυτά και σε κάθε άνοιγμα των τοίχων θα υπάρχει συρματόπλεγμα(ή σίτες) με ανοίγματα όχι μεγαλύτερα των 5 mm, οι οποίες σίτες να προβλέπεται να είναι κινητές ώστε να διευκολύνεται ο καθαρισμός και συντήρηση τους.

ΑΕΡΙΣΜΟΣ: 
Επαρκής φυσικός ή τεχνητός. Σε περίπτωση τεχνητού αερισμού, πρέπει να δίνεται προσοχή στην σωστή εγκατάσταση για αποφυγή της κίνησης του αέρα από μολυσμένους σε καθαρούς χώρους, και να υπάρχει μια εύκολη πρόσβαση σε φίλτρα και άλλα εξαρτήματα που χρειάζονται καθορισμό.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ:
Πλήρης φυσικός ή τεχνητός.

ΡΑΦΙΑ : 
Τα κιβώτια, δοχεία ή βάζα που περιέχουν τρόφιμα, θα τοποθετούνται σε πλαστικές, ή ανοξείδωτες παλέτες ή ξύλινα βάθρα ή σε ειδικά με οπές ανοξείδωτα ράφια και σε απόσταση 0.15 μ. από τον τοίχο και το δάπεδο, εξασφαλίζοντας τον αερισμό και τον καθαρισμό των χώρων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 
θα φοράει ειδικές φόρμες εργασίας και θα είναι εφοδιασμένος με βιβλιάρια υγείας, που να πιστοποιεί ότι δεν πάσχει από νοσήματα ικανά να μεταδοθούν με τα τρόφιμα. Και απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από όλους που κινούνται στην αποθήκη με τρόφιμα.

ΒΙΒΛΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ: 
Διατηρείται στην αποθήκη και συμπληρώνεται από τα Αρμόδια Όργανα Υγειονομικού Ελέγχου. 

>>Τα άνω στοιχεία είναι όπως προβλέπονται από την ΚΥΑ 487/ ΦΕΚ 1219Β'/2000, η οποία εκδόθηκε σε εναρμόνιση προς την κοινοτική οδηγία ΕΟΚ/93/43 του συμβουλίου.

Kaleng Mwangal
Γεωπόνος - ΓΠΑ



Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Η ζίννια



Ζίννια

zinnia elegans

Ετήσιο ανθόφυτο, με ύψος ανάλογα με την ποικιλία 0,40 - 1,0 m. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες μέχρι 0,30 m, μέτριες 0,40 - 0,50 m και υψηλές 0,70 - 1 m. Έχει βλαστούς όρθιους, ισχυρούς και οξύληκτα, τραχεία, χωρίς μίσχο φύλλα. Χρησιμοποιείται ως φυτό πλαισίων, για την δημιουργία παρτεριών στο κήπο, και για δρεπτά άνθη. Τα άνθη του δίνουν ωραία μπουκέτα

Τα άνθη

Tα άνθη της είναι πολύ μεγάλα με διάμετρο έως 15 cm, με διάφορους χρωματισμούς. Η ζίννια ανθίζει όλο το καλοκαίρι:Ιούλιο - Σεπτέμβρη

καλλιέργεια

Η ζίννια πολλαπλασιάζεται με σπόρο επί τόπου, την οποία ακολουθεί αραίωμα. Ή ακόμα πιο εύκολα, είναι η σπορά της την άνοιξη τον Μάρτη/Απρίλη σε κουβά ως εξής: Βάζουμε μερικούς σπόρους πάνω στο χώματος μέσα στον κουβά, έπειτα επικαλύπτουμε τους σπόρους με μια στρώση από χώμα, πιέζουμε λίγο το χώμα, ποτίζουμε και τοποθετούμε τον κουβά σε συνθήκες ζέστης(20ο C) για την επίτευξη της γρήγορης φύτρωσης. Η μεταφύτευση γίνεται τον Μάιο.
Ευδοκιμεί σε γόνιμα, ασβεστούχα εδάφη, ελαφριά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Και θέλει ζεστές περιοχές, και τοποθετείται πάντα σε περιοχές με αρκετό ήλιο. Είναι ευπαθές στο κρύο.
Αφαιρούμε τα μαραμένα, υπερώριμα άνθη για την ανάπτυξη νέων λουλουδιών. Να ξέρουμε ότι όσο κόβουμε τα λουλούδια γενικά, τόσο επιτρέπουμε την ανάπτυξη νέων λουλουδιών. Μπορείτε να αφήσετε μερικά λουλούδια να ωριμάσουν πάνω στα φυτά, αυτά θα παράγουν σπόρους, τους οποίους μπορείτε να συγκομίζετε και να τους χρησιμοποιήσετε του χρόνου σε νέα σπορά.


πότισμα

Το νερό δεν θα πρέπει ποτέ να είναι περιοριστικός παράγοντας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια θερμών, ηλιόλουστων καλοκαιρινών ημερών. Εφαρμόζουμε τακτό πότισμα, στις πρωινές ώρες, αλλά να προσέχουμε πάντα να μην διαβρέχονται τα φύλλα επειδή η ζίννια προσβάλλεται από το ωίδιο. Μαζί με το πότισμα μπορεί να προσθέτουμε υγρό ειδικό λίπασμα για ανθισμένα λουλούδια ή γενικά ανά τακτά διαστήματα προσθέτουμε συνθετικό λίπασμα σε μορφή κόκκων.

Πρόβλημα
  • Ωίδιο: Να μην διαβρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα, ή μπορεούμε να προμηθευτούμε ένα διασυστηματικό ωιδιοκτόνο.
  • Βακτηριακές κηλίδες των φύλλων: μπορούν να μειωθούν εάν απολυμανθούν πρώτα οι σπόροι με 20-40 λεπτά εμβάπτιση τους σε διάλυμα χλωρίνης (1μέρος οικιακής χλωρίνης : 4 μέρη νερού). Στη συνέχεια οι σπόροι ξεπλένονται, στεγνώνονται και σπέρνονται.
  • Η ζίννια έχει πρόβλημα και από μελίγκρα, ακάρια και θρίπες.

Kaleng Mwangal
Γεωπόνος-ΓΠΑ



Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Σάλβια η λαμπρή



Σάλβια η λαμπρή

salvia splendens

Πολυετές ανθόφυτο που καλλιεργείται σαν ετήσιο και έχει ύψος 0,20 – 0,80 m, ανάλογα με την ποικιλία.

Άνθη

Τα άνθη είναι συχνά αρωματικά, και με διάφορα χρώματα: κόκκινα, μοβ, και δεν διατηρούνται πολύ.

Καλλιέργεια

Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπορά την άνοιξη αλλά και με μοσχεύματα. Όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 20 – 30ο C, ο σπόρος φυτρώνει σε 2 – 3 εβδομάδες. Η μεταφύτευση όταν χρειάζεται, γίνεται το Μάιο. Εποχή φυτέματος: άνοιξη: Απρίλη μέχρι Ιούνη
Όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος 0,10 – 0,20 m, κορυφολογούνται για να επιτύχουμε διακλάδωση δηλαδή αύξηση ανθικών στελεχών. Δεν είναι ανθεκτικά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες του 5ο C, αλλά σε πολύ θερμές περιοχές αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιά. Η σάλβια δεν έχει πολλές απαιτήσεις για φροντίδα, θεωρείται σχετικά εύκολο φυτό.

Φύτευση

Φυτεύεται σε φυτοδοχεία, εξώστες και μπαλκόνια. Συνδυάζεται με κίτρινο κατιφέ.
Ευδοκιμεί σε όλα τα είδη χωμάτων, όμως προτιμά εκείνα πλούσια σε οργανική ύλη και ελαφριά .
Η φύτευση μπορεί να γίνει απευθείας στο έδαφος μέσα σε λάκκους στο βάθος των οποίων τοποθετούμε υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφόρων λουλουδιών, αμέσως μετά το φύτεμα πιέζουμε το έδαφος γύρο του φυτού και στην συνέχει ποτίζουμε τα φυτά.
Προτιμότερα η φύτευση να γίνει μέσα σε γλάστρες. Χρησιμοποιούμε ελαφρύ ουδέτερο χώμα. Πριν τοποθετήσουμε χώμα στην γλάστρα, βάζουμε πάντα στο πάτο της γλάστρας μια μικρή στρώση αδρανούς υλικού(πέτρες ή κομμάτια από κεραμίδια ή απλά μια στρώση από περλίτη) αφού πρώτα έχουμε φροντίσει να ανοίξουμε τις τρύπες αποστράγγισης. Στην συνέχεια γεμίζουμε την γλάστρα με το χώμα μέχρι την ένδειξη. Ανοίγουμε λάκκο στο χώμα, μεγέθους ιδίου με εκείνο του φυτού, μεταφυτεύουμε το φυτό. Στην συνέχεια πιέζουμε κι εδώ το χώμα και τέλος ποτίζουμε.

πότισμα

Ποτίζεται όλη την αναπτυξιακή του περίοδο σε τακτά χρονικά διαστήματα και συχνά, έτσι ώστε το χώμα να μένει πάντα υγρά κυρίως κατά τις ζεστές ημέρες καλοκαιριού. Μαζί με το νερό ανά 15 ημέρες, προσθέτουμε υγρό ειδικό για ανθισμένα λουλούδια λίπασμα πλούσιο σε βασικά στοιχεία N, P, K, και σε πολλά ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο. 
 
Προβλήματα

  • Τα σαλιγκάρια τρέφονται με τους βλαστούς: μπορεί με το χέρι να τα απομακρύνουμε
  • Επίθεση από μελίγκρα: αντιμετωπίζονται με το γνωστό μας σπιτικό διάλυμα(σαπούνι+οινόπνευμα)
  • Κόκκινη αράχνη: κυρίως το καλοκαίρι, όταν επικρατούν ξηρές συνθήκες. Φροντίζοντας να δροσίσουμε τα φυτά, μπορεί και να περιορίσουμε την δράση της κόκκινης αράχνης
  • Σήψη ριζών: απλά απομακρύνουμε τα φυτά που μαραίνουν, ελέγχουμε την υγρασία του χώματος, υψηλή υγρασία ευνοεί την ασθένεια ή με την χρήση ειδικού μυκητοκτόνου(για ευνόητους λόγους δεν προτείνουμε κανένα)

Kaleng Mwangal

Γεωπόνος - ΓΠΑ